Deşi nu s-a pornit această cercetare cu gândul la circumferinţa taliei, rezultatele sunt de luat în seamă, pe principiul nu-i pentru cine se pregăteşte…
Preocupaţi de modul în care poate fi stimulată sănătatea inimii, un studiu realizat în Australia pe mai multe grupuri de copii a demonstrat beneficiile consumului suplimentelor cu ulei de peşte.
Astfel, acestora li s-a administrat încă de la vârsta de 6 luni un asemenea supliment sau un placebo. La cinci ani de la debutul cercetării s-a constatat o diferenţă a circumferinţei taliei, mai mică fiind a acelora cărora li se administraseră uleiul de peşte.
Rezultatul are relevanţă, în condiţiile în care este ştiut faptul că o talie mai groasă reprezintă factor în declanşarea bolilor cardiace.
Pe de altă parte, studiul a mai relevat şi faptul că băieţii care au primit suplimente cu ulei de peşte când erau bebeluşi aveau un nivel mai mic de insulină circulantă şi o rezistenţă mai scăzută la insulină la vârsta de 5 ani. Insulina este un hormon care transportă glucoza din alimentaţie în celule pentru a fi utilizată drept combustibil. Rezistenţa la insulină şi nivelurile ridicate ale insulinei joacă un rol în apariţia diabetului de tip 2.
Pentru această cercetare au fost recrutate 420 de gravide din Perth, femei care aveau un risc ridicat de alergii şi a căror alimentaţie era săracă în peşte. Bebeluşii acestora au fost repartizaţi în mod aleatoriu în două grupe care au primit zilnic, în primele şase luni de viaţă, fie 650 miligrame de ulei de peşte, fie un placebo cu ulei de peşte.
Lichidul a fost administrat oral prin înţeparea capsulelor şi scurgerea uleiului în gură. După ce subiecţii au împlinit vârsta de 5 ani, oamenii de ştiinţă au prelevat mostre de sânge şi au măsurat circumferinţa taliei a 165 de copii cărora le-a fost administrat ulei de peşte şi a 157 de copii care au primit placebo.
Cercetătorii sunt deocamdată reticenţi şi spun că este prematur să afirme dacă scăderea circumferinţei taliei este şi de durată.
În altă ordine de idei, metoda ar putea fi utilă pentru a asigura o bună sănătate a copilului prin administrarea uleiului de peşte, bine-cunoscut fiind faptul acizii graşi omega-3 sunt importanţi în dezvoltarea creierului şi ochilor în perioada fetală, iar acest lucru i-ar putea şi ajuta pe copii să-şi dezvolte gustul pentru peşte, care este un aliment sănătos.
Studiile vor fi continuate pentru a se putea observa efectele la vârsta de 10, dar şi peste această vârstă.