Sari la conținut

Uleiul cu proprietăți antitumorale și anticancerigene. Are și un puternic efect antiseptic

uleiul care scade colesterolul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ulei anticancerigen. Un tip de ulei de origine mediteraneană, este folosit în medicina ayurvedică și in medicina tradițională datorită antioxidantului puternic pe care îl conţine, cât şi datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi antifungice (de eliminare a candidei).

Principala componentă a uleiului de cimbru, căci despre el este vorba, este timolul, un antiseptic, antiviral și antifungic puternic. Timolul aparține unei clase naturale de compuși numiți „biocide”, substanțe cunoscute pentru capacitatea lor de a distruge organismele dăunătoare.

Uleiul de cimbru a fost subiectul unor cercetări științifice care au examinat numeroase beneficii potențiale pentru sănătate. Aceste studii au evidențiat anumite proprietăți și utilizări ale uleiului de cimbru:

  • Proprietăți antimicrobiene: Uleiul de cimbru este cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene și antifungice, putând avea efecte asupra anumitor bacterii și ciuperci patogene.
  • Susținerea sistemului imunitar: Unele studii sugerează că uleiul de cimbru ar putea contribui la susținerea sistemului imunitar prin proprietățile sale antioxidante și antimicrobiene.
  • Efecte antiinflamatorii: Există cercetări care indică potențiale efecte antiinflamatorii ale uleiului de cimbru, care ar putea ajuta în reducerea inflamației în organism.
  • Beneficii pentru sănătatea respiratorie: Se spune că uleiul de cimbru ar putea fi benefic în tratarea anumitor afecțiuni respiratorii, cum ar fi tusea și congestia nazală, datorită proprietăților sale antiseptice și expectorante.
  • Posibile efecte anticancerigene: Unele cercetări preliminare au sugerat că anumite compuși din uleiul de cimbru ar putea avea efecte antitumorale și anticancerigene, însă sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste efecte.

Uleiul de cimbru, efect anticancerigen

Potrivit studiilor centrate pe proprietățile acestui ulei-minune, acesta ucide bacilul antrax, bacilul febră tifoidă, meningococcus, agentul responsabil de tuberculoză și este activ împotriva bacteriilor salmonella și stafilococ.

Studiile inițiale au sugerat că anumiți compuși găsiți în uleiul de cimbru, cum ar fi timolul și carvacrolul, ar putea avea potențiale efecte antitumorale și anticancerigene. Aceste substanțe au fost evaluate pentru capacitatea lor de a afecta creșterea celulelor canceroase în diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, celulele canceroase ale colonului și leucemia.

Timolul și carvacrolul au fost analizați pentru capacitatea lor de a inhiba creșterea și diviziunea celulelor canceroase în unele studii de laborator. Aceste substanțe par să acționeze prin diverse mecanisme, cum ar fi oprirea proliferării celulare, declanșarea apoptozei (moartea celulară programată) și influențarea semnalelor chimice implicate în dezvoltarea cancerului.

Cu toate acestea, trebuie subliniat că majoritatea cercetărilor care investighează efectele anticancerigene ale uleiului de cimbru au fost efectuate pe epruvete sau pe modele animale, iar rezultatele preliminare necesită confirmare suplimentară prin studii clinice pe oameni. Efectele exacte ale acestor compuși asupra cancerului și modul în care acestea ar putea fi utilizate în tratamentul cancerului rămân subiecte de cercetare activă și investigație.

Alte beneficii ale uleiului de cimbru

Beneficiile uleiului de cimbru nu se opresc aici. Acesta are multe alte proprietăți care îl ridică la rang de panaceu:

– întărește nervii, memoria, combate senzația de epuizare și depresie
– întărește sistemul imunitar
– ajută in lupta împotriva răcelii, gripei, infecțiilor și frisoanelor
– este un stimulent bronșic și pulmonar
– ajută în probleme circulatorii
– combate durerile musculare și reumatismul

Atenție!!!

Uleiul de cimbru este foarte puternic și nu trebuie utilizat în timpul sarcinii sau în caz de hipertensiune arterială. Din cauza fenolilor (carvacrol și timol), acesta poate provoca iritații ale pielii! Consultați medicul sau farmacistul dacă doriți să îl foosiți, acest articol are caracter informativ și educațional și nu substituie consultul medical.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel