Alimentația bolnavilor de ulcer. Ce ai voie și ce e total interzis

Studiile de specialitate au arătat că Helicobacter pylori produce peste 80% dintre ulcerele gastrice și peste 95% dintre ulcerele duodenale. De asemenea, datele statistice spun că între 5% și 10% din populație suferă de ulcer în cursul vieții, iar cel mai des întâlnită manifestare clinică a ulcerului este durerea. Dar, între 10% și 40% dintre ulcere evoluează asimptomatic, fără durere.

Despre importanța respectării unui regim alimentar în cazul ulcerului dar și despre alimentele permise și cele interzise în ulcer, a explicat pentru Doctorul Zilei, Amalia Călinoiu, medic primar medicină internă și specialist gastroenterolog la Spitalul Universitar din București.

Dieta specială a bolnavului de ulcer vizează scurtarea perioadei de criză și diminuarea durerii.

“Pe lângă dietă însă se impune și repaus complet. Prima fază (24 – 48 ore) – se consumă exclusiv lactate. 1-2 litri de lapte dulce pe zi, în 5-6 prize. Laptele poate fi integral sau parțial degresat, în funcție de gustul pacientului. Se poate aromatiza cu vanilie, caramel sau cicoare, dar se evita adăugarea ceaiului sau a cafelei, care sunt iritante gastric. De asemenea, sunt absolut necesare cel puțin trei mese pe zi. Sunt de preferat cinci-sase mese, dar mai reduse cantitativ”, ne-a explicat medicul gastroenterolog.

Alimente permise bolnavilor în ulcer:

Dieta bolnavilor cu ulcer va cuprinde: carne slabă de vacă, vițel, pasăre fiartă sau înăbușită la cuptor, pește slab, șuncă slabă, crenvuști, perișoare fierte, legume fierte, piureuri, budinci sau sufleuri, lapte dulce, smântână, unt, caș, urdă, ouă fierte moi,  făinoase, biscuiți, dulciuri sub forma de budinci sau prăjituri cu aluat uscat, fructe coapte fără sâmburi și coji, ceaiuri de tei, mușețel, sunătoare, gălbenele, sucuri de morcovi.

Alimente interzise bolnavilor în ulcer:

“Alimentele care pot provocă o iritație mecanică a peretelui gastric, bogate în fibre, fructe și legume crude – castraveți, ceapă, usturoi, cartofi prăjiți. Dar și leguminoase – fasole boabe, mazăre, nuci, alune, cereale integrale, carne grasă. Se vor evita alimentele care produc hipersecreție gastrică – prăjeală, grăsimi, sosuri, băuturi carbogazoase, ouă tari, condimente, ceai concentrat, limonadă, ciocolată, cafea. Și alimentele prea dulci sau prea sărate, alcoolul și fumatul trebuiesc oprite”, ne-a mai explicat medicul gastroenterolog.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

5 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: