Din cuprinsul articolului
Glanda tiroidă este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman. Când apare o disfuncție a glandei tiroide, este posibil să vă confruntați cu oboseală, creștere în greutate și lentoare anormala a mișcarilor voluntare. Când tiroida produce o cantitate prea mare de hormoni T3 (hipertiroidism), simptomele pot include pierderea în greutate, anxietate și o bătaie rapidă a inimii.
Cum afectează dieta sănătatea tiroidei

Deși medicamentele sunt adesea necesare pentru a face față bolilor tiroidiene, o dietă echilibrată poate avea un impact major.
„Folosirea unei diete bogate în alimente integrale care include o varietate de legume, fructe, nuci, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase poate ajuta la menținerea funcției tiroidiene”, spune Dawn Manning, nutriționist și expert în nutriție.
„Unii nutrienți susțin funcția tiroidiană, în special producția de hormoni tiroidieni”, a spus Taylor. Mai jos sunt enumerăm câteva substanțe nutritive cheie care joacă un rol major în sănătatea tiroidei:
“Fierul este esential pentru sinteza hormonilor tiroidieni”, spune Taylor. Deficitul de fier poate provoca oboseală și alte simptome legate de tiroidă.
„Iodul joacă un rol în producerea hormonilor tiroidieni tiroxină și triiodotironină”, a spus Manning. Deficitul poate duce la hipotiroidism.
„Seleniul este crucial pentru conversia unui hormon numit T4. De asemenea, acționează ca un antioxidant, protejând glanda tiroidă de daunele oxidative.
„Zincul ajută la producerea hormonilor tiroidieni și susține sistemul imunitar”, a spus Manning.
Cele mai bune alimente pentru pacienții cu probleme tiroidiene
Pentru a optimiza sănătatea tiroidei, includeți aceste alimente bogate în nutrienți în dieta dvs.:
Nuci din Brazilia
Nucile braziliene sunt una dintre cele mai bogate surse de seleniu, un mineral crucial pentru metabolismul hormonilor tiroidieni și protecția împotriva stresului oxidativ. Doar una până la două nuci braziliene pe zi vă pot oferi nevoile zilnice de seleniu.
Pește gras
Peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, sunt bogați în acizi grași omega-3 și vitamina D. „Acizii grași omega-3 au proprietăți antiinflamatorii care pot fi benefice pentru cei cu boală tiroidiană autoimună, reducând inflamația și îmbunătățind funcția imunitară”, a spus Taylor.
Produse lactate
Mulți pacienți, în special cei cu hipotiroidism, pot avea niveluri scăzute de vitamina D. Produsele lactate, cum ar fi iaurtul, brânza și laptele, furnizează vitamina D, calciu și iod, toate acestea fiind bune pentru sănătatea tiroidei.
„Deficitul de vitamina D este legat de boala tiroidiană autoimună”, a spus Taylor. Asigurarea unor niveluri adecvate de vitamina D susține funcția tiroidiană, sănătatea imună și reduce inflamația.
Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau varza, oferă nutrienți esențiali, cum ar fi magneziul, care susține funcția tiroidiană și ajută la reglarea metabolismului.