Uită de ulei! Ce aliment îți mențin pachetul perfect de vitamina D și acizi grași necesari
Este vorba despre untura de porc. Când vine vorba de determinarea stabilității unei grăsimi, totul se rezumă la chimie. Grăsimile saturate au legaturi unice intre toate moculele de carbon ale lanțului de acizi grași. Cand legaturile din grăsimile mononesaturate sau polinesaturate se rup, acidul gras se oxideaza.
Conform Mary Enig, compozitia unturii este formată din: 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi mononesaturate si 10% grăsimi polinesaturate.
Procentul mare de grăsimi saturate din untura protejeaza grasimile mono si polinesaturate de oxidarea la caldură.
Potrivit specialiștilor, o lingură de untură contine 1000 UI vitamina D sau 500 UI/100 grame, care este solubila in grăsimi. Din acest motiv are nevoie de acizi grași ca să fie absortită și utilizată în organism. Untura oferă pachetul perfect de vitamina D și acizi grași necesari.
Așadar, untura de porc este ”un prieten, și la gust, și la sănătate”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic. Experul subliniază că este extrem de important modul în care gătim carnea și cu ce alimente o consumăm.
„Atenție mare la ce gătiți împreună cu carnea. Dacă lângă ea se află cartofi, paste, orez, acestea vor absorbi ca un burete grăsimea.
Nu uleiurile, indiferent că vorbim despre cel de floarea-soarelui sau de măsline, sunt cele mai sănătoase, ci untura, așa cum făcea bunica. Untura nu are niciun fel de risc când vine vorba despre supraîncălzire pentru că blochează intrarea aerului și oxidarea, implicit, stricarea cărnii”, explică medicul.
Astfel, cea mai sănătoasă alternativă pentru uleiul de gătit ar fi untura de porc, este de părere medicul nutriționist.
„Deci, avem în untură un prieten și la gust, și la sănătate. Nu grăsimea animală crește riscul de boli cardiovasculare, ci prea multă grăsime, prea mult sedentarism, alcool, fumat, deci un stil de viață nesănătos”, a precizat dr Mihaela Bilic, potrivit Spectacola.