Sari la conținut

UE introduce regula celor 10 secunde în toate băncile din România. Ce presupune acest lucru și cum îi afectează pe cei care au bani pe card

card bancar
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Regula celor 10 secunde în toate băncile

În curând toate băncile vor fi obligate să aplice regula celor 10 secunde, ca urmare a faptului că Uniunea Europeană a introdus noi reglementări obligatorii pentru instituțiile financiare care gestionează transferurile în euro.

Reglementarea majoră va schimba modul în care se efectuează transferurile bancare în cadrul statelor membre UE.

Iată ce înseamnă regula de 10 secunde și cum îi afectează atât de consumatorii, cât și de antreprenorii care au bani pe card.

Ce înseamnă regula celor 10 secunde în toate băncile

Uniunea Europeană a adoptat o reglementare care obligă toate băncile din UE să ofere clienților transferuri instantanee în euro (transferuri SEPA Instant).

Acest lucru presupune că banii trebuie să ajungă în contul destinatarului în maximum 10 secunde, indiferent de ora zilei, ziua săptămânii sau sărbători, potrivit ziarulromanes.at.

Noile reglementări au intrat în vigoare în primăvara anului 2024, iar statele membre au primit termene precise pentru implementare. Conform reglementărilor, transferurile instantanee trebuie să fie la fel de accesibile și să coste la fel ca transferurile standard.

Băncile nu pot percepe taxe suplimentare pentru rapiditatea lor. Transferurile SEPA Instant au însă un dezavantaj major. Consumatorii trebuie să fie conștienți de acesta.

Transferurile instantanee nu pot fi anulate

Una dintre cele mai mari provocări legate de transferurile instantanee este faptul că, odată aprobate, nu pot fi anulate.

  • În cazul transferurilor tradiționale, realizate cu întârziere, uneori era posibil să fie oprite. De exemplu, în situația unei greșeli în numărul contului (IBAN) sau după detectarea unei fraude.
  • În cazul transferurilor în timp real, însă, banii părăsesc contul și ajung la destinatar în câteva secunde, de aceea orice greșeală poate însemna o pierdere financiară reală.

Pentru a contracara acest lucru, noile reglementări ale UE impun băncilor și instituțiilor de plată să implementeze mecanisme suplimentare de securitate. Acest lucru înseamnă că responsabilitatea pentru securitatea transferurilor nu revine doar utilizatorului, ci și băncii, care trebuie să protejeze activ clienții împotriva greșelilor și infracțiunilor.

Regula de 10 secunde în sistemul bancar în întreaga Uniune Europeană reprezintă una dintre cele mai mari schimbări în acest domeniu, din ultimii ani.

Noile reglementări nu doresc doar să sporească confortul utilizatorilor, ci să impună și standarde mai înalte de securitate și transparență.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel