Din cuprinsul articolului
Statele Unite și Europa iau măsuri pentru a achiziționa sau produce vaccinuri împotriva gripei aviare H5N1, care ar putea fi folosite pentru a proteja lucrătorii din sectorul avicol și al produselor lactate, medicii veterinari și tehnicienii de laborator. Potrivit experților, aceste măsuri ar putea reduce amenințarea unei pandemii.
Deja Comisia Europeană va semna un contract pentru achiziția a 40 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei aviare pentru 15 state membre ale Uniunii Europene, relatează Reuters, care citează oficiali europeni. Primul transport de vaccinuri urmează să ajungă în Finlanda.
Contractul prevede achiziția a 665.000 de doze de vaccin de la compania CSL Seqirus și o opțiune de achiziție suplimentară pentru încă 40 de milioane de doze într-o perioadă de patru ani.
Vaccinurile vor fi achiziționate printr-o procedură comună de către divizia HERA a Comisiei Europene și 15 state membre ale UE sau ale Spațiului Economic European (SEE). Serurile vor fi folosite pentru imunizarea persoanelor cele mai expuse la infectarea cu virusul gripei aviare, precum angajații din fermele de păsări și medicii veterinari.
Și alte țări, între care Statele Unite, Canada și Brazilia, sunt în negocieri pentru a-și asigura vaccinuri împotriva gripei aviare de la producătorii existenți. “În ceea ce privește gripa aviară, monitorizăm situația permanent și în mod activ, iar mâine, împreună cu statele membre ale UE, ne asigurăm accesul la peste 40 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei aviare, pentru a-i proteja pe cei mai expuși”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, pentru Reuters.
Tulpina H5N1 a virusului gripei aviare s-a răspândit în multe state din SUA, afectând în principal ferme de păsări și unități de producție de lactate. Deocamdată nu s-a confirmat transmiterea virusului de la om la om, însă cel puțin trei persoane au fost infectate cu virusul începând din 1 aprilie.
În statele membre ale UE nu s-au confirmat până acum cazuri de infectare cu H5N1, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…