Din cuprinsul articolului
Ucraina a fost atacată în această dimineață de soldații ruși. Imediat după atacul lui Putin, un flux masiv de mașini se îndreaptă spre granițele Ucrainei. Oamenii disperați încearcă sa se îndrepte spre zone mai libere. Granitele Poloniei, Ungariei, Republicii Moldova și ale României luate cu asalt de cetățenii ucrainieni.
România se pregătește să primească refugiați. La primele ore ale zilei, câteva sute de ucrainieni au intrat în Suceava.
Gheorghe-Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, a declarat pentru G4Media că la primele ore ale zilei de joi în județ au intrat câteva sute de cetățeni ucraineni. El a adăugat că nu e vorba despre o ”creștere semnificativă” față de perioadele obișnuite, dar se așteaptă ca pe parcursul zilei sa fie un flux crescut, după ce Rusia a atacat Ucraina.
„Avem un comitet județean de urgență în cursul dimineții. Primele date de la Poliția de Frontieră arată o creștere de câteva sute de persoane, dar multe dintre ele au fie și cetățenie română, fie rude ori prieteni sau chiar locuințe proprii în Suceava”, a declarat prefectul Moldovan pentru G4Media.
Întrebat care sunt pregătirile pentru un eventual flux sporit de refugiați, prefectul Sucevei a spus că ”există înțelegeri făcute între familii ca să poată fi găzduiți dacă situația o impune. Situația e în dinamică. În primul rând, vor fi taberele mobile instalate la punctele de trecere a frontierei. Avem acum una la punctuld e trecere Siret, solicităm la DSU alocarea încă uneia. Vor fi amplasate în zonele-tampon, cu condiții decente, apoi eventualii refugiați vor fi duși la cămine sau în sistem hotelier. Așteptăm și un act normativ care să reglementeze cheltuielile, alocarea de fonduri, pe modelul carantinei”.
Prefectul Sucevei a dat și detalii despre modul în care vor fi sprijiniți eventualii refugiați.
„Avem acest plan făcut la nivel de minister, l-am integrat. Avem asistență medicală prinechipe de la DSP, SMURD, Ambulanță. Sistemul medical județean e integrat în acest plan. Avem inclusiv asistență de nivel psihologic, dar și translatori, plus asistență de ordin religios, avem 4 preoți militari și 2 civili de limba ucraineană”, amai spus prefectul Sucevei.
Consiliul Suprem de Apărare al Țării, CSAT, se întrunește de la ora 11, pentru a analiza situația de la granița României.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, susține că România s-ar fi pregătit să primească peste 500.000 de refugiați din Ucraina și că ar exista un „plan” în toate marile orașe aflate în vecinătatea granițelor.
Din nefericire, până la această oră, opt persoane au murit în atacuri, nouă persoane rănite și altele dispărute. Ucrainienii se adăpostesc de teama războiului. Stațiile de metrou au devenit buncăre pentru cetățenii ucrainieni.
Generalul în rezervă Alexandru Grumaz a menționat că România trebuie să se aștepte la refugiați.
„Din Kiev oamenii au început să plece după loviturile și exploziile care s-au auzit, dar probabil că, exact cum a spus Beleavschi, nu sunt lovituri în orașe, sunt lovituri în infrastructura militară, în aeroporturi, în centrele de comunicaţii, în staţiile radar, deci toate acestea sunt elemente pe care militarii le iau în considerare, în primul rând, în momentul încep un atac într-o regiune.
Este clar, este clar că războiul a început, este clar că Putin nu se va opri, Ucraina face parte din adâncimea strategică a Rusiei și din această cauză cred că Rusia își dorește ca această adâncime strategică să crească ca dimensiune. Ei au avut după Al Doilea Război Mondial dimensiunea strategie luată de la Berlinul de Est până la Moscova. Vă dați seama ce distanță imensă ca să desfășori un atac din partea forțelor aliate spre Moscova pe asemenea distanță? Este foarte complicat”.
Și Maria Sandu, președintele Republicii Moldova, a anunțat stare de urgență în Rep. Moldova. Aceasta a anunțat că va ajuta valul de refugiați care vor veni spre țara condusă de ea. Vom vedea dacă și președintele României va anunța starea de urgență în România.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…