Sari la conținut

Ucigașul tăcut pe care îl poți depista în timp ce te speli pe dinți

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Experții au spus că puteți depista un simptom al unui ucigaș tăcut de care suferă mai mult de unul din trei adulți în timp ce vă spălați pe dinți.

Mai mult de unul din trei adulți trăiește cu o afecțiune hepatică cunoscută sub numele de MAFLD, boala ficatului gras asociată metabolismului.

Boala, care poate fi cauzată de consumul excesiv de fast-food și băuturi carbogazoase, poate avea consecințe grave dacă nu este tratată. În timp ce MAFLD poate fi greu de depistat, pacienții pot să nu prezinte niciun simptom pentru o perioadă lungă de timp, dacă nu este tratată poate reprezenta un risc grav pentru sănătate.

Cu cât afecțiunea trece mai mult timp neobservată, cu atât mai multe daune sunt aduse ficatului. În stadiul cel mai sever și final, boala ficatului gras poate provoca ciroză.

Ce este ciroza?

Ciroza este o cicatrizare a ficatului care poate apărea ca urmare a unor leziuni hepatice tratate de mult timp, relatează Bristol Live. Medicii explică faptul că aceasta este cicatrizarea ficatului care apare pe o perioadă de ani. Se precizează pe site-ul NHS: „Ficatul dumneavoastră poate continua să funcționeze chiar și atunci când aveți ciroză. Cu toate acestea, ciroza poate duce, în cele din urmă, la insuficiență hepatică și puteți avea complicații grave, care vă pot pune viața în pericol”.

Ghidul NHS spune că există un simptom revelator al cirozei care va fi vizibil atunci când vă spălați pe dinți. Acesta este sângerarea gingiilor, oamenii ar putea experimenta, de asemenea, sângerări nazale frecvente și vânătăi. Pe măsură ce ficatul dumneavoastră este tot mai afectat, alte simptome ar putea fi: senzație de oboseală și slăbiciune, senzație de greață, pierderea poftei de mâncare, pierderea greutății și a masei musculare, apariția unor pete roșii pe palme și a unor vase de sânge mici, asemănătoare unor păianjeni, pe piele (angioame de păianjen) deasupra nivelului taliei.

În cazul în care ciroza se agravează, unele dintre simptome și complicații includ îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter), vărsături cu sânge, mâncărimi ale pielii, urină închisă la culoare și caca cu aspect gudronat, sângerări sau vânătăi ușoare, picioare umflate (edem) sau burtă (ascită) din cauza acumulării de lichid, pierderea apetitului sexual (libido).

afecțiuni hepatice
Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro

Ficatul îndeplinește mai mult de 500 de funcții

Oamenii sunt sfătuiți să consulte un medic de familie dacă au impresia că suferă de ciroză. Ciroza are nevoie de mult timp pentru a se dezvolta și apare după ce ficatul se inflamează din cauza acumulării excesului de grăsime, ceea ce poate duce la afectarea funcției. După ani de zile de inflamație, ciroza se poate instala, lăsând ficatul cu cicatrici, umflat și micșorat. Ficatul îndeplinește mai mult de 500 de funcții corporale, inclusiv transformarea alimentelor consumate în energie, precum și eliminarea toxinelor din sânge.

Diagnosticarea MAFLD, denumită anterior boala ficatului gras non-alcoolic, a crescut vertiginos în ultimele trei decenii, conform unui nou studiu al Centrului Național de Statistică în domeniul Sănătății al CDC. Potrivit unui studiu realizat de National Health and Nutrition Examination Survey, NAFLD a crescut de la 16% în 1988 la 37% în 2018, o creștere de 131%.

Factorii de risc asociați cu dezvoltarea bolii ficatului gras includ diabetul de tip 2, tiroida hipoactivă, tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat, sindromul metabolic (o combinație de diabet, tensiune arterială ridicată și obezitate), vârsta de peste 50 de ani și fumatul. Obezitatea sau excesul de greutate este, de asemenea, un factor de risc, în special dacă aveți multă grăsime în jurul taliei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel