Organizația Mondială a Sănătății l-a declarat „epidemie”, una greu de stăvilit dacă ne gândim că face anual, în lume, circa 6 milioane de victime. Totuși, ucide de șase ori mai puțini oameni decât HIV/SIDA, atrag atenția vocile care militează împotriva măsurilor legislative din ce în ce mai stricte
Dana Lascu
Humphrey Bogart aprinzându-și o țigară la finalul filmului Casablanca, după ce Ingrid Bergman se urcă în avion și dispare în noapte. Scenă clasică. Până acum șase ani, nu era o problemă. Dar, din 2010, până și celebrul film a fost cenzurat, casa de producție Warner Bros decizând să scoată din peliculă toate scenele în care se fumează. Ce s-a schimbat din 1942 încoace? Cam totul! Mai ales pe măsură ce apar statistici și studii care demonstrează efectul pe care-l are consumul de tutun asupra corpului uman. Punctul de cotitură în lupta anti-fumat a fost moartea unui personaj celebru. Eric Lawson, actorul american faimos pentru că apărea călare pe un cal, în preeria texană, în reclamele la o celebră marcă de țigări, pe la sfârşitul anilor , 70 şi începutul anilor , 80, a murit de cancer pulmonar. Și nu e singurul.
Care sunt cifrele reale
Dacă e să vorbim de cifre, anul trecut, în iulie, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că, anual, 5 milioane de oameni mor din cauza consumului de tutun, iar alte 600.000 de persoane se sting din cauza fumatului „la mâna a doua”. „Epidemia consumului de tutun este cea mai mare amenințare la sănătatea publică pe care oamenirea a întâmpinat-o vreodată”, noteză raportul. Cea mai mare parte din miliardul de fumători din lume (80%) trăiește în țări mediu-dezvoltate, unde se înregistrează, de altfel, cele mai multe decese din cauza consumului de tutun.
HIV/SIDA ucide mai mulți oameni
Dacă e să facem un calcul din numă- rul de fumători mor, anual, strict din cauza acestui viciu, 0,05%. Spre deosebire de HIV/SIDA care e de șase ori mai ucigătoare. În 2014, aproape 40 de milioane de oameni erau infectați cu HIV și 1,2 milioane au murit din cauza SIDA, adică un procent de 3% din cei infectați mor în fiecare an.
Și totuși, tutunul nu este ilegal!
Potrivit OMS, fumatul se numără printre cauzele principale ale unor boli precum: cancerul de plămâni și alte forme de cancer, impotență, boli cronice cardio vasculare, atac cerebral, edem pulmonar, orbire etc. În funcție de țara în care locuiesc, fumătorii au ajuns să fie tratați mai rău ca leproșii pe vremuri. Cu toate acestea, nimeni nu a interzis tutunul și nici n-a încercat s-o facă până acum. „Tutunul nu este o substanță ilegală, cu toate acestea guvernele persecută minoritatea fumătorilor. Cred că asta e un eșec social al democrației”, spunea Sir. Ronald Harwood, celebru dramaturg și scenarist. Ba, din contră, eforturile autorităților de a înăspri legislația au dus la formarea unor grupuri pro-fumat vocale, cum a fost, spre exemplu, Alianța Fumătorilor din SUA, înființată în 1993, pe banii producătorilor de țigarete, pe când în România nici nu se știa de așa ceva. De ce? Anti-fumătorii spun că de vină sunt producătorii, care trag sforile ca să nu-și piardă afacerea.
Cinci milioane de fumători în România
Practic, 25 % din populația țării fumează. Încă pe atât, spun pneumologii, o fac pasiv, la mâna a doua. E vorba de familiile și, în general, toate persoanele care stau în jurul lor. S-a definit și fumatul la mâna a treia, adică acei oameni care, spre exemplu, stau o perioadă de timp în camere unde s-a fumat.
Un român moare la fiecare 15 minute
Potrivit statisticilor pneumologilor, anual, în țara noastră își pierd viața din cauza fumatului 33.000 de români. Adică la fiecare 15 minute moare câte un om. Cu toate acestea, ca la orice ține de sănătate, prevenție nu se face decât „de suprafață”. Orice încercare de înăsprire a legislației anti-fumat, întâmpină o rezistență acerbă, după cum e și cazul proaspetei modificări, care va intra în vigoare de la 16 martie anul curent, dar care a fost plimbată și amânată aproape un an prin comisiile parlamentare. Dar de ce e atât de greu să modifici o lege care limitează practicile nesănătoase? „Pentru că vânzarea tutunului, un drog datorită nicotinei prezente în acest fum, este un comerț oficial încă aprobat de stat peste tot. La acest lucru se adaugă activitățile intense de lobby ale industriei tutunului care creează mituri peste mituri, încercând să împingă și să întârzie introducerea de legi moderne sau aplicarea lor. Astfel, se vorbește de pierderea de clienți la restaurante, uitându-se că cei care sunt nefumători au fost alungați de fumul pe care-l tăiai cu cuțitul din aceste incinte, se vorbește de contribuția la bugetul de stat, uitându-se că această contribuție vine din buzunarul fumătorului dependent și uitându-se, în același timp, de costurile directe și indirecte ale consecințelor fumatului, , costuri pe care le suportă și nefumătorul, de pierderea locurilor de muncă făcându-se uitate și viețile multe la număr care se pierd precoce prin fumat. Lista este însă mult mai lungă”, explică prof.dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.