Din cuprinsul articolului
Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecventă care afectează arterele corpului. Se mai numește și hipertensiune arterială. Dacă aveți tensiune arterială ridicată, forța sângelui care împinge împotriva pereților arterelor este în mod constant prea mare. Inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele.
Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de mercur (mm Hg). În general, hipertensiunea arterială reprezintă o tensiune arterială de 130/80 milimetri de mercur (mm Hg) sau mai mare, scrie Mayoclinic.
Tensiunea arterială are un model zilnic la oameni. De obicei, începe să crească cu câteva ore înainte de a se trezi și atinge apogeul la prânz.
De obicei coboară la sfârșitul după-amiezii și noaptea. Tensiunea arterială este de obicei mai scăzută în timp ce oamenii dorm. Potrivit Institutului Clinic Mayo, tensiunea arterială este anormală când crește noaptea, este ridicată dimineața devreme sau scade foarte mult noaptea.
Un model anormal al tensiunii arteriale, potrivit specialiştilor, ar putea indica faptul că persoana are hipertensiune arterială prost controlată, apnee obstructivă în somn, boală de rinichi, diabet, boală tiroidiană sau o tulburare a sistemului nervos.
Denumirea „moarte tăcută” se datorează tocmai pentru că nu are simptome, cu toate acestea, conform The Texas Heart Institute, în unele cazuri persoana poate simți palpitații în cap sau în piept, amețeli, dificultăți de respirație sau sângerări nazale. Când nu există semne de alarmă, boala poate trece neobservată de mulți ani.
Experții subliniază importanța controalelor medicale regulate pentru a rămâne la curent cu tensiunea arterială.
Dacă a fost deja primit un diagnostic de hipertensiune arterială, următorul pas este să consultați medicul cu privire la modificările care trebuie adoptate în stilul de viață, de asemenea, să determinați dacă este necesar să consumați vreun medicament.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că reducerea hipertensiunii previne atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și afectarea rinichilor, pe lângă alte probleme de sănătate.
În acest sens, detaliază următoarele recomandări pentru prevenirea eventualelor probleme de tensiune arterială:
În ceea ce privește ce obiceiuri să dobândești pentru a controla hipertensiunea și a evita complicațiile, OMS sugerează reducerea și gestionarea stresului, măsurarea periodică a tensiunii arteriale și tratarea altor tulburări pe care le poate prezenta pacientul.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…