Din cuprinsul articolului
Monoxidul de carbon, sau CO, este un gaz inodor și incolor care vă poate îmbolnăvi și vă poate ucide brusc. Monoxidul de carbon se găsește în fumul de ardere, cum ar fi cel produs de mașini și camioane, motoare mici pe benzină, aragazuri, lanterne, arderea lemnului și a cărbunelui, aragazuri cu gaz și sisteme de încălzire.
Monoxidul de carbon din aceste surse se poate acumula în spații închise sau semiînchise. Oamenii și animalele din aceste spații se pot otrăvi dacă îl inhalează.
Medicul Radu Țincu, toxicolog, a vorbit la Antena 3 despre intoxicația cu monoxid de carbon.
„L-ați numit foarte bine ucigașul tăcut, pentru că nu avem niciun fel de posibilitate de a detecta prezența monoxidului de carbon.
Nu are miros, nu-l putem vedea, nu determină niciun fel de reacție în primă instanță la adresa organismului.
Atunci când se acumulează, începe să nu mai poată transporta sângele oxigenul de care avem nevoie și se crează în mod surprinzător o reacție plăcută de somnolență.
Oamenii expuși la monoxid de carbon dezvoltă această somnolență. De cele mai multe ori se duc să se culce, crezând că e normal să se întâmple acest lucru și, din păcate, dacă nu sunt găsiți la timp, nu mai pot fi salvați.”, a spus medicul Radu Ţincu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.
„Monoxidul de carbon rezultă în urma proceselor de ardere, deci orice dispozitiv care produce ardere, fie că discutăm de gaze naturale, fie că discutăm de lemn, în urma acestui proces de ardere rezultă în mod invariabil monoxid de carbon.
Acest monoxid de carbon se acumulează în încăperea respectivă.
Putem să mai avem și alte simptome, precum durerea de cap, care însoțește această stare de somnolență. La un moment dat pot să apară și senzația de greață și chiar și vărsături, însă nu sunt atât de frecvente.
Ceea ce ar trebui să ne pună pe gânduri este starea de somnolență, mai ales dacă ea survine într-un moment în care nu ar fi trebuit să se întâmple acest lucru.
Recomandarea pentru a nu ne intoxica cu monoxid de carbon este ca toate aceste dispozitive de încălzire să fie verificate anual de către experți care să certifice că evacuarea gazelor de ardere se produce în mod corect. Dacă discutăm de încălzire cu lemne trebuie să ne asigurăm că hornurile sunt desfundate.
În fiecare an, trebuie realizată o curăţare a căilor de evacuare. Totodată, trebuie să ne asigurăm că nu folosim sobe care au o așa-zisă parte metalică care închide evacuarea. De obicei, aceasta se montează undeva la coș tocmai pentru a preveni ieșirea căldurii.
Niciodată să nu închidem acea fantă decât atunci când focul a fost stins, pentru că altfel monoxid de carbon va fi eliminat în camera respectivă.
Totodată, de menţionat, este că există şi detectoare de monoxid de carbon. Dacă nu putem să detectăm acest monoxid de carbon cu propriile simţuri, îl putem detecta cu aceste detectoare, care costă până în 300 de lei.
Trebuie să mai spunem un lucru extrem de important. Există monoxid de carbon și în poluarea aerului. Noi avem în organism o cantitate de carboxihemoglobina rezultată în urma expunerii la monoxid de carbon.
De exemplu, fumătorii au cantități mai mari de carboxihemoglobina comparativ cu nefumătorii. Chiar se descrie la cei care fumează foarte mult o așa-zisă expunere cronică la monoxid de carbon. Deci există și această patologie cronică asociată monoxidului de carbon.
În cazul măsurilor de prima ajutor este foarte important să nu ne intoxicăm și noi. De pildă, atunci când se intervine pentru salvarea unei victime, multe persoane uită că monoxid de carbon poate fi prezent în cameră.
Deschiderea geamurilor cu aerisirea rapidă a încăperii va duce la scăderea concentrației de monoxid de carbon. De asemenea, victima trebuie scoasă foarte rapid la aer proaspăt și sigur trebuie să se sune la ambulanță pentru a primi antidotul de care are nevoie, adică oxigenoterapie. Chiar dacă nu se produce decesul în urma expunerii la monoxidul de carbon, unii pacienţi rămân cu sechele neurologice.
În momentul în care monoxidul de carbon se cuplează de hemoglobină și blochează transportul oxigenului se produce scăderea cantităţii de oxigen la nivelul creierului, care echivalează cu accidentul vascular ischemic.
Pacienții respectivi nu mai pot să-și asigure necesarul de oxigen și necesarul metabolic. Am avut pacienți care au rămas timp de 3-6 luni de zile cu o disfuncție neurocognitivă, cu tulburări de atenție, cu tulburări de memorie, unii dintre ei cu amnezie.
Nu și-au mai amintit momentele din jurul intoxicației respective. Deci, chiar dacă supraviețuim în urma intoxicației cu monoxid de carbon, putem să avem sechele pe termen lung.”, a mai spus medicul.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…