Sari la conținut

”Ucigașul tăcut” din casa ta. E mai toxic decât țigările și cauzează probleme respiratorii și chiar cancer

Sursa foto: Promodesk
Soluții moderne pentru a îmbunătăți aspectul pielii afectat de celulită

Le aprindem ca sa parfumam o incapere, sa cream o atmosfera romantica, sa ne relaxam sau sa facem lux din obisnuita imbaiere. Putini dintre noi stim insa ca unele dintre lumanarile parfumate sunt otrava curata pentru organism si ne pot ucide lent.

lumanari

Cercetatorii au descoperit ca unele lumanari aromate emana prin ardere o cantitate de toxine asemanatoare celor din fumul de tigara, iar fumul unei lumanari parfumate care arde intr-o incapere slab ventilata este suficient cat sa provoace astm, eczeme, alergii sau alte boli.

Cele mai sigure lumanari parfumate, care in cazuri rarisime provoa­ca probleme de sanatate, sunt cele facute din ceara de albine sau din uleiuri de soia. Sunt si cele mai scumpe. In schimb, cele ieftine care se gasesc din abundenta pe piata sunt facute din parafina, care este un subprodus petrolier toxic. Aceste lumanari emana prin ardere o cantitate alarmanta de compusi organici volatili foarte toxici, care ne pot afecta grav sanatatea, scrie Daily Mail, citand concluzii din studiile cercetatorilor americani de la Universitatea Carolina. Substantele identificate de ei in fumul emanat de aceste lumanari includ produsi cancerigeni, precum si toluen si benzen, care sunt hidrocarburi aromatice ce declanseaza cu usurinta atacurile de astm. Profesorul Amid Hamidi, coordonatorul studiului, explica faptul ca in cazul lumanarilor din parafina, subprodusii emanati ‘ating maximum de toxicitate’, pentru ca acestia nu sunt arsi la temperaturi inalte, ca intr-un proces industrial. Or, arderea unei lumanari nu atinge nici pe departe asemenea temperaturi care sa distruga toxicitatea moleculelor acestor compusi. ‘Arderea ocazio­nala a unei lumanari de parafina si emisiile acesteia nu sunt periculoase. Insa daca devine un obicei sau daca se ard mai multe lumanari deodata intr-o incapere neventilata sau ventilata insuficient, cum ar fi camera de baie, atunci pot aparea probleme’, explica Hamidi.

Toxicitate periculoasa provoaca si parfumurile sintetice adaugate in lumanare. Cele din uleiuri naturale nu sunt periculoase, in schimb aromele sintetice elibereaza prin ardere particule foarte toxice. Trebuie avut in vedere si colorantul folosit la fabricarea lumanarilor parfumate. Exista ingrediente naturale care se folosesc la colorarea lumanarilor, dar pe scara larga se folosesc cu precadere vopsele ce devin, prin ardere, foarte toxice pentru organism.

De asemenea conteaza si fitilul folosit. Exista fitile ‘plutitoare’, care de obicei sunt facute din fibre naturale, impletite sau rasucite, prinse intr-un disc metalic sau de hartie, si fitilele-snur, care strabat de sus pana jos lumanarea, fiind ‘incastrate’ in ‘tubul’ de ceara si consumandu-se o data cu lumanarea. Fitilele plutitoare sunt considerate a fi cele mai inofensive pentru sanatate, dar au un inconvenient periculos, acela ca se pot rasturna in ceara topita, putand provoca astfel incendii. In schimb, cele din ‘miezul’ lumanarii sunt cele mai periculoase, pentru ca emit particule foarte toxice prin ardere impreuna cu ceara. In fumul produs de aceste lumanari s-au descoperit particule de zinc, plumb, cadmiu si staniu (cositor).

O data ce lumanarea este aprinsa, ca orice obiect care arde, produce funingine (negru de fum sau calamina), ale carei particule plutesc in aer cateva ore dupa ardere. Specialistii americani au descoperit ca lumanarile parfumate elibereaza mai multa funingine decat cele neparfumate, iar cele cu fitilul ‘incastrat’ in ceara elibereaza funinginea cu continutul cel mai toxic. In fumul acestui tip de lumanari au fost detectate particule toxice de plumb, zinc, staniu si cadmiu, iar cu cat fitilul este mai lung, cu atat lumanarea elibe­rea­za o cantitate mai mare de compusi toxici, cu potential cancerigen. Nu in ultimul rand, lumanarile cu gel, desi sunt mai decorative, pastreaza mai bine aroma si culorile, trebuie evitate, pentru ca sunt facute din produse petroliere industriale transformate in gel.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel