Categories: Expertul zilei

„Ucigașul tăcut” care nu poate fi oprit. Medic: „Crește riscul cancerului, a bolilor bronho-pulmonare și bolilor alergice la copii”

„Ucigașul tăcut” care nu poate fi oprit. Medic: „Crește riscul cancerului și a bolilor bronho-pulmonare, dar și numărul bolilor alergice la copii”.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană în Uniunea Europeană este reprezentat de poluarea atmosferică.

Raportul, care se bazează pe evaluări ale Organizației Mondiale a Sănătății, arată că în doar în Uniunea Europeană,  400.000 de decese mor prematur din cauza acestui tip de poluare. Mai mult de atât, costurile externe legate de sănătate se ridică la sute de miliarde de euro.

„Ucigașul tăcut”, o realitate dovedită

Radu Ţincu, medic de Terapie Intensivă-Toxicologie la Spitalul Floreasca din București, a declarat că, din păcate, putem evita poluarea alimentară, dar nu pe cea din aer. Persoanele din zonele urbane sunt deosebit de expuse la acest risc.

Particulele în suspensie, dioxidul de azot și ozonul de la nivelul solului sunt poluanții atmosferici considerați răspunzători pentru cea mai mare parte dintre aceste decese premature.

„Poluarea este un ucigaș tăcut, zilnic acumulăm noxe peste noxe. (…) Putem evita poluarea alimentară, să nu ne expunem la substanțe toxice, dar când discutăm de aer nu avem cum să ne mutăm din zonele poluate.

Poluarea aerului în România e o realitate dovedită, în foarte multe din situații avem niveluri ale poluării care depășesc cu mult normele admise”, a declarat medicul, potrivit Digi24.

Radu Țincu: „Crește riscul cancerului și a bolilor bronho-pulmonare, dar și numărul bolilor alergice la copii”

Radu Țincu aexplicat că „ucigașul tăcut” este cauza mai multor boli grave, printre care cancerul, bolile bronho-pulmonare sau bolile alergice.

„Crește riscul cancerului și a bolilor bronho-pulmonare, dar și numărul bolilor alergice la copii. Asta vedem la cunoscuți și la prieteni care dezvoltă astfel de forme de boală. Trebuie făcut ceva, pentru că gunoiul menajer e o formă de poluare, iar managementul greșit al gunoiului menajer poate contribui la poluarea aerului.

Incinerarea greșita a deșeurilor aduce particulele poluante în aer și apoi în plămânii noștri. Aceste particule sunt toxice, ajung în alveolele pulmonare, declanșează reacții inflamatorii cronice care, în ani de zile înseamnă pierderea elasticității plămânului, care nu mai este funcțional.

Apoi, multe din substanțele pe care le respirăm sunt preluate în sânge și își exercită toxicitatea în întreg organismul.

Aerul încărcat cu monoxid de carbon afectează capacitatea de învățare, de memorare. Copiii din zonele poluate au deficit de învățare și un IQ mai mic decât cei din zonele nepoluante”, a mai spus Radu Țincu.

Recent Posts

Pensie de 3.400 de lei, deși nu are nici un an de muncă! Vedetele care primesc acești bani

În cazul pensiilor mari primite fără ani de muncă efectivă, o practică frecventă în trecut…

2 minute ago

Alegeri prezidențiale 2024. Cine este Cristian Terheș, candidatul susținut de PNCR la alegerile prezidențiale 2024

Cristian Terheș  este candidatul susținut de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) la alegerile prezidențiale…

22 de minute ago

România în doliu: au murit în urma dezastrului din Spania

În urma dezastrului provocat de inundațiile severe din Comunitatea Valenciană, Spania, Ministerul Afacerilor Externe din…

42 de minute ago

Silviu Prigoană, înmormântat în secret în toiul nopţii! Cui a lăsat averea colosală în testament?

Honorius Prigoană, fiul cel mare al omului de afaceri, a anunţat că tatăl lui, Silviu…

o oră ago

ANM, în alertă! PROGNOZA METEO până la mijlocul lunii decembrie

Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se va răci în toată țara, în special…

o oră ago

Băutura medicinală ce are de 60 de ori mai multă vitamina C decât lămâia

Această plantă care se găseşte din belşug şi în România ajută la combaterea răcelilor și…

2 ore ago

Citeste si: