Categories: Ştiri sănătate

Ucigașul tăcut. Boala care face ravagii în organism după COVID

Din cuprinsul articolului

Cercetătorii nu au descoperit încă toate modurile în care infecția afectează organismul. Totuși, este cunoscut faptul că majorotatea persoanelor care au trecut prin boală se confruntă, chiar și pentru luni, cu sechele post-COVID.

Sechelele post-COVID pot afecta inima, plămânii, dar și orice parte a organismului. Multe persoane au auczat până și alterarea vederii și dureri articulare după infecție.

Astfe, în funcție de persoană, COVID poate declanșa noi afecțiuni oriunde în organism.

De asemenea, creierul poate fi afectat într-o mare măsură, iar starea noastră de spirit poate avea de suferit. Specialiștii au observat că persoanele care au avut COVID au o predispoziție mai mare de a dezvolta anxietate, depresie și alte probleme de sănătate mintală.

Anxietate și depresie post-COVID

Chiar și pacienții care nu au fost foarte bolnavi și au dezvoltat o formă relativ ușoară au avut un risc de 60% mai mare, în comparație cu cei neinfectați, să fie diagnosticați cu o tulburare de somn. De asemenea, riscul de a suferi de anxietate a crescut cu 69%, iar riscul de depresie cu 77%.

Riscul unor astfel de afecțiuni a fost semnificativ mai mare la pacienții spitalizați cu COVID, notează Fortune.

Virusul COVID „este capabil să producă consecințe pe termen lung la o scară pe care nu am mai văzut-o până acum”, a declarat co-autorul studiului, Ziyad Al-Aly, șeful cercetării, epidemiolog la Universitatea Washington din Missouri. „Cauzează o multitudine de anomalii care vor afecta oamenii întreaga viață și care au ramificații pe termen lung”, adaugă expertul.

„Deși cu toții am suferit anumite probleme mintale în această pandemie, persoanele cu COVID-19 au avut probleme mult mai mari și se confruntă cu afecțiuni mintale și până la un an după diagnostic. Este vorba de anxietate generală, depresie, tulburări de somn, declin neurocognitiv, tulburări legate de consumul de opioide”, a adăugat expertul.

Astfel, COVID este o afecțiune periculoasă și din prisma sechelelor cu care majoritatea persoanelor rămân, pe lângă simptomele de bază manifestate în timpul infecției.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

6 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

26 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

45 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: