Sari la conținut

Tusea şi febra persistentă ascund o boală cruntă

Febra tifoidă este o infecție bacteriană cauzată de bacterii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
. Diagnosticul și tratamentul precoce sunt cruciale pentru gestionarea ei

Tuberculoza este o boală cruntă, care face anual 13 000 mii de victime. Bacilul este transmis foarte uşor, pe calea aerului, prin tuse, strănut sau secreţii care conţin bacili şi astfel se transmit altor persoane.

În întreaga lume, tuberculoza face o victimă pe secundă. Cele mai predispuse sunt persoanele care au un sistem imunitar slăbit, persoanele care suferă de diabet sau de malnutriţie, ori pacienţii cu HIV.

Simptome

-tuse şi expectoraţie persistentă

– febră 37,38 grade

– transpiraţie abundentă

– lipsa pofeti de mâncare -> scăderea în greutate

Medicii recomandă testarea încă de la primele suspiciuni, deoarece simptomatologia nu este una atipică, ci poate fi asociată mai multor boli. În  cazul confirmării diagnosticului, se recomandă începerea de urgenţă a tratamentului.

România are cel mai mare număr de pacienţi cu tuberculoză raportat anual la nivelul ţărilor europene. Cel mai des tuberculoza este localizată la plămâni, însă ea poate afecta şi pleura, oasele sau ganglionii. Înainte de a trata, este importantă prevenţia iar primii paşi sunt asigurarea igienei personale şi a spaţiului în care locuim. Diagnosticul tuberculozei este stabilit prin teste specifice de laborator, care se fac pe proba recoltată din expectoraţie. Până nu demult, era necesară o perioadă de aproximativ patru luni pentru primirea rezultatelor, însă, în prezent, diagnosticul poate fi stabilit în câteva zile.” declară Dr. Victor Olsavsky – reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.

Tratament

Există două tipuri de tuberculoză, în funcţie de răspunsul la tratament. Primul tip este tuberculoza sensibilă la medicaţie, adică acea formă de care te poţi vindeca în aproximativ şase luni, prin urmarea corectă a tratamentului recomandat de medic.

De cealaltă parte vorbim despre tuberculoza multidrog rezistentă (TB MDR) – versiunea mai severă a bolii- care implică o perioadă de medicaţie de până la doi ani. Potrivit raportului „Să tratăm cu seriozitate: România şi tuberculoza!” întocmit de The Economist Intelligence Unit, cu susţinerea Janssen, doar 60% dintre cazurile de pacienţi cu TB MDR existente în România sunt depistate, şi dintre acestea doar 30% se vindecă ca urmare a tratamentului.

Prima măsură – izolarea pacientului

Dr. Gilda Popescu, Coordonator al Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei,  adaugă: „în cazul unui diagnostic confirmat, prima măsură este izolarea pacientului. Apoi se începe tratamentul a cărui durată este de câteva luni, în funcţie de localizarea bolii. Pe parcurs vor fi repetate examenele de spută pentru monitorizarea răspunsului la tratament. Netratată, tuberculoza poate duce la moartea pacientului iar România înregistrează un număr ridicat de decese din acest motiv, peste 1.000 în fiecare an. Diagnosticul corect şi rapid, tratamentul în ambulatoriu, sub observare directă, alături de medicamentele inovatoare pot îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor.”

Numărul cel mai mare de pacienţi este în est, vest şi sud, iar aceştia se găsesci înceosebi în zonele rurale, izolate, unde accesul la informaţie este limitat.

„Este foarte important ca pacienţii să îşi ducă la bun sfârşit tratamentul şi să nu renunţe. Pentru majoritatea, diagnosticul implică amânarea unor planuri de studii, de carieră sau care ţin de viaţa de familie. Tuberculoza este o boală vindecabilă, şi este important ca tratamentul să fie însoţit şi de sprijin social şi psihologic. În cadrul asociaţiei noastre, pacienţii pot discuta cu un psihiatru şi îşi pot împărtăşi experienţa cu alte persoane, astfel încât să primească susţinerea necesară în momentele dificile, în care sunt tentaţi să renunţe la tratament din cauza presiunii sociale la care sunt expuşi sau din cauza efectelor adverse ale medicaţiei.” declară Ştefan Răduţ, Vicepreşedintele Asociaţiei pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă (ASPTMR).

Şansele de a scăpa de această boală sunt foarte mari, dacă contactăm medicul de la primele semne. O infecţie se manifestă întotdeauna prin febră , deoarece organismul luptă să se menţină sănătos. Un diagnostic timpuriu creşte şansele unei vindecări mai rapide şi în acelaşi timp ne ajută să îi protejăm pe cei apropiaţi prin prevenirea infectării lor în mod involuntar.

A.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel