Din cuprinsul articolului
În sezonul rece, gripele şi răcelile (ambele sunt cauzate de viruşi) sunt principalele motive responsabile şi de tuse. Febra mare (39-40 de grade C) şi tusea seacă, care poate persistă şi câteva săptmâni, sunt semne care indică faptul că la mijloc este gripa. În răceli, în schimb, durata acceselor de tuse este mult mai scurtă.
Sfaturi pentru nopţi liniştite
Tusea devine mai activă în special noaptea. Poţi să iei însă câteva măsuri care îţi vor face odihna mai puţin mizerabilă.
– Bea ceaiuri fierbinţi de tei cu miere. Orice lichid cald ingurgitat înainte de culcare ajută la eliminarea mucusului din căile nazale.
– Dormi pe un plan înclinat. Gravitaţia este inamicul numărul 1 în cazul unei răceli. Mucusul înghiţit irită traheea atunci când stai întins. Încearcă să înşeli gravitaţia cu ajutorul unor perne aşezate sub cap.
– Utilizează cu precauţie inhalaţiile. În exces, acestea îţi pot face rău. De ajutor sunt băile calde înainte de culcare.
– Atenţie la umiditate! Umiditatea ajută tusea dacă aerul este uscat. Prea multă însă poate avea efectul contrar. Umiditatea indicată a aerului este între 40 şi 50%.
– Ţine medicamentele la îndemână! Înainte de culcare verifică să ai pe notieră un pahar cu apă, bomboane pentru tuse şi orice altceva te-ar putea ajuta să ai un somn liniştit. Cu cât stopezi mai repede un episod de tuse, cu atât mai bine. Tusea insistentă irită gâtul şi poate transforma noaptea într-un coşmar.
– Păstrează aşternuturile curate. Dacă eşti răcit şi predispus la alergii atunci praful şi acarienii pot deveni o problemă. Ca să scapi de acarieni spală lenjeria de pat cel puţin odată pe săptămână în apă fiebinte.
SOLUȚII NATURISTE
Siroupuri naturale anti-tusive
Unul dintre cele mai eficace siropuri pentru opriea tusei, ce poate fi folosit atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, se face cu lămâie şi glicerină. Fierbeţi, timp de 10 minute, la foc moale, o lămâie apoi stoarceţi bine lămâia într-un pahar. În sucul care rezultă se adaugă două linguri de glicerină. Amestecul se agită bine, iar paharul se umple cu miere. în loc de lămâie puteţi folosi şi oţet de mere. Siroul se bea de şase ori pe zi, câte o linguriţă, când tusea este gravă, astfel: dimineaîa, la trezire, înainte de prânz, după prânz, la câteva ore după prânz, la cină şi seara la culcare. Dacă tusea se ameliorează, se reduce şi cantitatea de sirop care se consumă.
Scăpaţi de tuse cu inhalaţii pe bază de plante
Plante folosite sub formă de inhalaţii precum muşeţelul, levănţica sau cimbrul acţionează asupra organismului prin fluidificarea secreţiilor bronhice, ceea ce duce la uşurarea expectoraţiei.
*
Luaţi părţi egale din următoarele plante: muşeţel, lenvănţică, cimbru, izmă, rozmarin, frunze şi ramuri tinere de pin de munte. Din acest amestec de plante folosiţi două linguri la un litru de apă fierbinte, pe care-l puneţi într-un vas smălţuit, cu gura largă. Persoana bolnavă se aşează în faţa vasului, aplecându-se cu capul deasupra lui şi se acoperă cu un prosop de baie. Atâta timp cât din bol ies aburi se aspiră pe nas şi pe gură, alternativ, timp de 20-30 minute. După ce prosopul este dat la o parte se şterge faţa cu o cârpă umedă, uscându-se apoi cu un prosop, acesta lăsându-se ceva timp pe cap, până se răcoreşte. Se recomandă două inhalaţii pe zi, una dintre ele seara, înainte de culcare.
Uleiuri de brad şi pin cu efecte antiseptice
În plus, se mai pot folosi la inhalaţii şi uleiul de brad, de pin sau de molid, datorită efctelor antiinflamatorii şi antiseptice asupra căilor respiratorii. Puneţi câteva picături de ulei într-un vas cu apă fierbinte şi aspira]i adânc vaporii degajaţi. În plus, uleiul de ienupăr (cu efect calmant) sau de isop, se folosesc în acelaşi mod (se pun câteva picături într-un vas cu apă fierbinte şi se inspiră adânc. Se recomandă inhalaţii de 2-3 ori pe zi).
O altă soluţie pentru remedierea tusei este rădăcina de nalbă. Se pune în apă rece de seara până dimineaîa. Se strecoară şi se bea apa rezultată.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…