Sari la conținut

TUSEA

Din cuprinsul articolului

Gripe, răceli, astm, sinuzite. Toate se combină de regulă şi cu tusea. Trebuie să vă faceţi griji numai dacă accesele de tuse durează mai mult de trei-patru săptămâni.

Tusea este un act reflex declanşat de iritaţia mucoasei căilor respiratorii. De foarte multe ori, joacă un rol util şi nu este un simptom care trebuie neapărat tratat. Depinde de cauza care o declanşează.

Ca să scapi de tuse, primul pas este să afli cauza, apoi simptomele trebuie evaluate pentru a alege în final cel mai bun tratament.

Cauze

Se presupune că tusea te protejează ţinând departe lucruri care nu ar trebui să se afle în interiorul plămânilor tăi sau în trahee. Iată care sunt cele mai obişnuite cauze ale tusei:

1. Viruşii –

În sezonul rece, gripele şi răcelile (ambele sunt cauzate de viruşi) sunt principalele motive responsabile şi de tuse. Febra mare (39-40 de grade C) şi tusea seacă, care poate persistă şi câteva săptmâni, sunt semne care indică faptul că la mijloc este gripa. În răceli, în schimb, durata acceselor de tuse este mult mai scurtă.

Cea mai neplăcută este tusea „productivă” soldată cu mucus şi germeni care îţi invadează plămânii atunci când eşti bolnav. De cele mai multe ori, curăţarea plămânilor are loc în câteva zile. După o răceală tusea poate să ţină săptămâni sau chiar luni. Această tuse seacă se poate perpetua singură. Ea irită plămânii fapt care duce la alt episod de tuse care irită la rândul lui plămânii şi tot aşa.

2. Alergiile şi astmul – Dacă suferi de alergii sau astm inhalarea unor  alergeni precum mucegaiul provoacă o reacţie violentă în plămâni. Aceştia încearcă prin tuse să scape de alergen.

3. Iritaţiile – Chiar dacă nu eşti alergic, anumiţi factori iritanţi precum aerul rece, fumul de ţigară ori parfumurile puternice pot fi alte cauze ale tusei.

4. Picăturile de nas – Când ai nasul congestionat mucusul nu poate fi eliminat din fosele nazale şi prin urmare îşi face loc pe jos în gât provocând tusea. Picăturile pentru nas sunt folosite în diverse situaţii precum gripă, răceală, infecţii ale sinusurilor, alergii si alte probeleme.

5. Reflux gastric – Când ai arsuri provocate de refluxul gastric, acidul din stomac refluează pe gât, în special în timpul nopţii. Acidul îţi poate irita traheea şi provoca tusea.

Alte cauze:

Inflamaţia plămânilor, apneea şi efectele secundare ale medicamentelor pot fi alte cauze ale tusei.

În cazul în care tusea durează mai mult de o săptămână este cazul să mergi la medic.

Tusea reprezintă o urgenţă dacă este însoţită de greutăţi la respiraţie, dureri în piept, arsuri în zona inimii, tuse însoţită de expectoraţii sangvine, febră şi transpiraţii nocturne, insomnii.

Tratamentul tusei nu trebuie să fie mai lung de 7 zile, iar medicamentele împortiva ei trebuie luate în doza corectă prescrisă de medic.

Sfaturi pentru nopţi liniştite

Tusea devine mai activă în special noaptea. Poţi să iei însă câteva măsuri care îţi vor face odihna mai puţin mizerabilă.

– Bea ceaiuri fierbinţi de tei cu miere. Orice lichid cald ingurgitat înainte de culcare ajută la eliminarea mucusului din căile nazale.

– Dormi pe un plan înclinat. Gravitaţia este inamicul numărul 1 în cazul unei răceli. Mucusul înghiţit irită traheea atunci când stai întins. Încearcă să înşeli gravitaţia cu ajutorul unor perne aşezate sub cap.

 – Utilizează cu precauţie inhalaţiile. În exces, acestea îţi pot face rău. De ajutor sunt băile calde înainte de culcare.

– Atenţie la umiditate! Umiditatea ajută tusea dacă aerul este uscat. Prea multă însă poate avea efectul contrar. Umiditatea indicată a aerului este între 40 şi 50%.

– Ţine medicamentele la îndemână! Înainte de culcare verifică să ai pe notieră un pahar cu apă, bomboane pentru tuse şi orice altceva te-ar putea ajuta să ai un somn liniştit. Cu cât stopezi mai repede un episod de tuse, cu atât mai bine. Tusea insistentă irită gâtul şi poate transforma noaptea într-un coşmar.

– Păstrează aşternuturile curate. Dacă eşti răcit şi predispus la alergii atunci praful şi acarienii pot deveni o problemă. Ca să scapi de acarieni spală lenjeria de pat cel puţin odată pe săptămână în apă fiebinte.

SOLUȚII NATURISTE

Siroupuri naturale anti-tusive

Unul dintre cele mai eficace siropuri pentru opriea tusei, ce poate fi folosit atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, se face cu lămâie şi glicerină. Fierbeţi, timp de 10 minute, la foc moale, o lămâie apoi stoarceţi bine lămâia într-un pahar. În sucul care rezultă se adaugă două linguri de glicerină. Amestecul se agită bine, iar paharul se umple cu miere. în loc de lămâie puteţi folosi şi oţet de mere. Siroul se bea de şase ori pe zi, câte o linguriţă, când tusea este gravă, astfel: dimineaîa,  la trezire, înainte de prânz, după prânz, la câteva ore după prânz, la cină şi seara la culcare. Dacă tusea se ameliorează, se reduce şi cantitatea de sirop care se consumă.

Scăpaţi de tuse cu inhalaţii pe bază de plante

Plante folosite sub formă de inhalaţii precum muşeţelul, levănţica sau cimbrul acţionează asupra organismului prin fluidificarea secreţiilor bronhice, ceea ce duce la uşurarea expectoraţiei.
*
Luaţi părţi egale din următoarele plante: muşeţel, lenvănţică, cimbru, izmă, rozmarin, frunze şi ramuri tinere de pin de munte. Din acest amestec de plante folosiţi două linguri la un litru de apă fierbinte, pe care-l puneţi într-un vas smălţuit, cu gura largă. Persoana bolnavă se aşează în faţa vasului, aplecându-se cu capul deasupra lui şi se acoperă cu un prosop de baie. Atâta timp cât din bol ies aburi se aspiră pe nas şi pe gură, alternativ, timp de 20-30 minute. După ce prosopul este dat la o parte se şterge faţa cu o cârpă umedă, uscându-se apoi cu un prosop, acesta lăsându-se ceva timp pe cap, până se răcoreşte. Se recomandă două inhalaţii pe zi, una dintre ele seara, înainte de culcare.

Uleiuri de brad şi pin cu efecte antiseptice

În plus, se mai pot folosi la inhalaţii şi uleiul de brad, de pin sau de molid, datorită efctelor antiinflamatorii şi antiseptice asupra căilor respiratorii. Puneţi câteva picături de ulei într-un vas cu apă fierbinte şi aspira]i adânc vaporii degajaţi. În plus, uleiul de ienupăr (cu efect calmant) sau de isop, se folosesc în acelaşi mod (se pun câteva picături într-un vas cu apă fierbinte şi se inspiră adânc. Se recomandă inhalaţii de 2-3 ori pe zi).

O altă soluţie pentru remedierea tusei este rădăcina de nalbă. Se pune în apă rece de seara până dimineaîa. Se strecoară şi se bea apa rezultată.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel