Sari la conținut

Turist, sfâșiat și omorât de rechin într-o destinație de vacanță preferată de români

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cel mai de temut este rechinul alb, sau marele alb - denumit astfel datorită dimensiunilor sale,

Un turist a fost sfâșiat și omorât de un rechin, în timp ce se afla în vacanță, în Egipt, o destinație preferată de mulți români. 

Atacul s-a petrecut în largul coastelor Hurghadei din Egipt, în Marea Roșie, iar victima era un bărbat cu cetățenie rusă, conform informațiilor furnizate de consulul general al Federației Ruse la Hurghada, Viktor Voropaev, a raportat TASS.

Nu este primul atac de acest fel, în Marea Roșie. Anul trecut, două femei, o româncă și o austriacă au avut parte de același sfârșit crunt.

Consulul general a declarat că rusul a decedat în urma unui atac al rechinilor și a adăugat că autoritățile competente egiptene au confirmat deja acest lucru. Potrivit lui Voropaev, incidentul a avut loc în jurul orei locale 15:00, în zona plajei orașului Dream Beach, care se află în partea centrală a Hurghadei.

Atacul rechinului a dus la moartea lui Popov V. Y., un cetățean rus născut în 1999. Consulul a menționat că victima nu era turist, ci locuia permanent în Egipt. El a subliniat, de asemenea, că Dream Beach este o plajă deținută de autoritățile locale și nu aparține unui hotel anume, care de obicei găzduiește turiști, scrie stiripesurse.

Avertisment pentru cetățenii ruși în legătură cu incidentul din Marea Roșie

Voropaev a subliniat că, Consulatul General al Rusiei menține o comunicare constantă cu poliția și Serviciul Național de Securitate al provinciei Mării Roșii în legătură cu incidentul.

Canalul Telegram al misiunii diplomatice a transmis un apel către cetățenii ruși, cerându-le să fie vigilenți în timp ce se află în apă. De asemenea, li s-a solicitat să respecte cu strictețe interdicțiile de scăldat și scufundare impuse de autoritățile egiptene, să urmeze cu atenție instrucțiunile furnizate de personalul hotelului și de gărzile de coastă, în vederea ieșirii la mal în siguranță.

Cum să supraviețuiști dacă ești atacat de rechin

Experții de la Muzeul de Științe ale Naturii din Florida, zona unde au loc cele mai multe atacuri ale rechinilor din lume, au realizat un ghid util pentru oamenii care călătoresc în zone frecventate de rechini.

„Este bine să înotaţi întotdeauna în grup, pentru că rechinii muşcă cel mai adesea indivizi care sunt în apă singuri. Apoi, nu vă îndepărtaţi prea mult de mal pentru că vă izolaţi şi nimeni nu vă poate da ajutor în caz de nevoie. În plus, rechinii nu vin acolo unde apa are un metru şi jumătate, de exemplu.

Pe de altă parte, nu intraţi în mare pe timp de noapte, în zori sau în amurg pentru că rechini sunt cei mai activi în aceste intervale şi pot ataca fără măcar să-i vedeţi.

Apoi, foarte important, nu intraţi în apă dacă sângeraţi. Rechinii pot mirosi sângele şi îl pot urmări până la sursă.

Totodată, nu purtaţi bijuterii strălucitoare şi costume de baie viu colorate. Bijuteriile reflectă lumina ca nişte solzi strălucitori de peşte, iar contrastul hainelor poate atrage un rechin în apele tulburi.

Nu faceţi baie dacă în zonă se află o scurgere de canalizare pentru că apele reziduale atrag peştii, care, la rândul lor, atrag rechinii. În plus, nu vă relaxaţi doar pentru că observaţi marsuini în apropiere, pentru că prezenţa acestora nu indică absenţa rechinilor. Amândouă speciile mănâncă adesea acelaşi fel de peşte.

În plus, ţineţi animalele de companie departe de apă deoarece mişcările neregulate ale acestora pot atrage rechinii.

Apoi, aveţi grijă când ajungeţi lângă bancurile de nisip. Sunt locurile în care de obicei mişună rechinii.

În cele din urmă, previzibil, nu încercaţi să atingeţi un rechin, oricât de mic ar fi! Dacă eşti atacat, regula generală este – fă tot ce poţi ca să te îndepărtezi.

Există oameni care au supravieţuit reacţionând agresiv, lovind cu braţele şi picioarele, strigând sub apă sau provocând bule care au îndepărtat rechinii. Alţii au avut o reacţie pasivă, îndepărtându-se repede”, conchid experţii americani de la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Florida.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel