Din cuprinsul articolului
Tumorile cerebrale: simptome, diagnosticare, prevenție. Prof. dr. Vlad Ciurea: „Putem să împiedicăm și să tratăm asemenea boli grave”.
Cele mai cunoscute semne și simptome care indică prezența unor tumori cerebrale sunt durerile frecvente de cap, tulburările de memorie sau lipsa de echilibru. Semnele și simptomele unei tumori pe creier variază foarte mult și depind de marimea acesteia, de localizare și de rata de creștere.
Prof. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg, a explicat pe larg simptomele care indică posibile tumori cerebrale.
„Durerea de cap este un fenomen major, mai ales când nu trece la un simplu algolcamin, un simplu Nurofen. Apoi mai sunt tulburările de echilibru. Tulburările de memorie.
Tulburările de vorbire. Când nu-mi găsesc cuvintele sau cuvântul pe care vreau să-l pronunț… De exeplu vreau să spun „farfurie”, dar spun „friptură” sau „șiret” sau altceva și nici nu-mi dau seama de aceste lucruri.
Mai departe sunt acele pierderi de cunoștință, de la o simplă absență, după care continui, dar eu nu-mi dau seama. Cei din jurul meu observă și probabil își spun că era obosit. Dar de la o simplă absență, până la cădere, până la crize majore de epilepsie, care nu mai spun de gravitatea acestora.
Pentru că în cutia intracraniană, această cutie pe care ne-a dat-o Dumnezeu, nu poate să încapă încă ceva în plus. Iar dacă apare ceva în plus, noi îi spunem proces expansiv-intracranian, în care intră o grămadă de afecțiuni. Iar cele mai importante sunt tumorile intracraniene”, a declarat neurochirurgul Vlad Ciurea, potrivit Digi24.
Diagnosticul imediat este esenţial pentru a se stabili planul de tratament, din moment ce aceste semne pot fi confundate cu alte afecțiuni.
„Sigur că pot fi condundate cu alte afecțiuni. De aceea există medicul de familie și acesta știe foarte bine să îl trimită la specialiști, care sunt cei trei mari: specialistul neurolog, specialistul oftalmolog și medicul ORL-ist.
După care, în linia a doua, sau poate să fie și în prima linie, poate să fie medicul neurochirurg care realizează că intracranian s-a întâmplat ceva. Deci trebuie să găsim ce s-a întâmplat și ce putem să facem”, a subliniat medicul.
Investigațiile sunt foarte multe și diverse.
„Esențial este ca aceste investigații să se desfășoare cât mai repede. Să se facă în ambulator și cupola de investigații o reprezintă MRI-ul sau RMN-ul, pentru că nu iradiază, dă informația completă asupra zonei patologice, asupra lichidului cefalorahidian, asupra creierului și asupra unor cavități care se află în creier. Toată această informație este făcută de RMN”, a explicat Vlad Ciurea.
Tumorile pot fi prevenite și doctorii toți spun de un stil de viață cât mai ordonat, cât mai curat, cât mai aproape de natură. Că ne-a dat Dumnezeu în această țară apă curată, aer curat. Trebuie mișcare în aer liber, în pădure.
Toate aceste lucruri fac parte din sănătatea noastră. Să inhalăm oxigen, să bem apă curată, să mâncăm mâncare cât mai curată posibil. Să avem un creier cât mai funcțional, ca să poată să conducă întreg organismul, inclusiv partea pulmonară, partea digestivă și partea hepatică. Dar nu uitați de mișcare. Mă mișc, deci exist, a spus un profesor din Japonia. Putem să împiedicăm și să tratăm asemenea boli grave”, a concluzionat profesorul Ciurea.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…