Din cuprinsul articolului
Tulpina britanică: O tulpină extrem de infecțioasă a COVID-19 care s-a răspândit în întreaga lume de când a fost descoperită pentru prima dată în Marea Britanie la sfârșitul anului trecut este cu 30% și 100% mai mortală decât variantele dominante anterioare, au spus miercuri cercetătorii, conform Reuters.
Într-un studiu care a comparat ratele de deces în rândul persoanelor din Marea Britanie infectate cu noua tulpină SARS-CoV-2 – cunoscută sub numele de B.1.1.7 – împotriva celor infectate cu alte variante ale virusului care cauzează COVID-19, oamenii de știință au declarat că în cazul noii tulpine rata mortalității a fost „semnificativ mai mare”.
Tulpina B.1.1.7 sau tulpina britanică a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie în septembrie 2020 și de atunci a fost găsită și în alte 100 de țări.
Tulpina britanică are 23 de mutații în codul său genetic – un număr relativ mare – și unele dintre ele au făcut-o să se răspândească mult mai ușor. Oamenii de știință spun că este cu aproximativ 40% -70% mai transmisibilă decât tulpinele dominante anterioare care circulau.
În studiul din Marea Britanie, publicat în British Medical Journal miercuri, infecția cu noua variantă a dus la 227 de decese într-un eșantion de 54.906 pacienți cu COVID-19, comparativ cu 141 dintre același număr de pacienți infectați cu alte tulpine.
„Împreună cu capacitatea sa de a se răspândi rapid, acest lucru face din tulpina britanică sau B.1.1.7 o amenințare care ar trebui luată în serios”, a spus Robert Challen, cercetător la Universitatea Exeter care a condus cercetarea.
Experții independenți au declarat că descoperirile acestui studiu se adaugă dovezilor preliminare anterioare care leagă infecția cu tulpin de virus B.1.1.7 cu un risc crescut de a muri din cauza COVID-19.
Constatările inițiale ale studiului au fost prezentate guvernului britanic la începutul acestui an, împreună cu alte cercetări, de experți din grupul său consultativ pentru amenințări cu virusuri respiratorii noi și emergente sau grupul NERVTAG.
Lawrence Young, virolog și profesor de oncologie moleculară la Universitatea Warwick, a spus că mecanismele precise din spatele ratei mai mari de deces ale variantei B.1.1.7 nu sunt încă clare, dar „ar putea fi legate de niveluri mai ridicate de replicare a virusului, precum și transmisibilitate crescută ”.
El a avertizat că varianta britanică alimentează probabil o creștere recentă a infecțiilor în toată Europa.
În România, potrivit Insittutului Național de Sănătate Publică, au fost confirmate 378 de cazuri de infectare cu tulpina britanică, dintre care 29 la copii.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…