Categories: Stil de viaţă

Tulburările cognitive pot fi diagnosticate și tratate din timp în orașul medical

Deficitul cognitiv ușor provoacă modificări cognitive suficient de grave pentru a fi observate de persoana afectată și de membrii familiei și prietenii, dar nu afectează capacitatea de a desfășura activități de zi cu zi. Această afecțiune se poate dezvolta din mai multe motive, iar persoanele care trăiesc cu deficit cognitiv ușor pot dezvolta demență; alții nu. Pentru bolile neurodegenerative, acest deficit poate fi o etapă incipientă a bolii, inclusiv pentru boala Alzheimer, dacă sunt prezente modificările caracteristice ale creierului.

„Starea mea de sănătate a suferit modificări timp de câteva luni. Aveam dureri de cap insuportabile, nu puteam să adorm noaptea, iar dimineața oboseam fără să depun efort. Îmi venea greu să mă concentrez la muncă și începusem să uit. Am decis să merg la medic, așa cum devenisem foarte îngrijorat de evoluția lucrurilor. Fiica mi-a sugerat să mă adresez unui medic geriatru, astfel am ajuns la spitalul de recuperare, geriatrie si ingrijiri paliative, povestește Mircea, în vârstă de 59 de ani.

Pacientul s-a prezentat pentru tulburarea ritmului somn-veghe, oboseală matinală, cefalee de intensitate moderat-severă, nervozitate marcată, tulburări de concentrare și atenție, afectarea memoriei de scurtă durată. Pentru a stabili un diagnostic de vârstă cât mai elaborat, pacientului i s-a propus să parcurgă o evaluare geriatrică standardizată preventivă.

Mircea, de profesie lăcătuș mecanic,cu antecedente heredo-colaterale, un spate cu spondilită akilopoietică, a fost supus unei evaluări laborioase, care include contribuția unei munci de echipă medicală, astfel cum decizia programului terapeutic și al tratamentului de recuperare necesită timp și că evaluarea va fi dinamică, cu monitorizare cuantificată prin teste clinice standardizate.

Dintre factorii de risc ai deficitului cognitivușor, medicul geriatru a descoperit stresul profesional și factorii de risc vasculari, cu hipertensiune arterială necontrolată și dislipidemie mixta.În ceea ce privește factorii de risc adiționali, pacientul avea un traumatism cranio-cerebral minor prin cădere, fără pierderea conștienței, spondilită HLA b27+, gastroduodenită Helicobacer Pylori pozitivă, hepatită cu virsusul hepatic C, deficit de folați, 25(OH) Vitamina D3.

Pacientul era fumător,consuma alcool de tip tărie săptămânal, și avea expunere profesională la îngrășăminte chimice (inclusiv cianura) în domeniul agriculturii.Din punct de vedere al examenului obiectiv-clinic, pacientul nu avea modificări patologice.

Investigațiile paraclinice au evidențiat nivele crescute ale colesterolului total, trigliceride, LDL colesterol și deficit de folați și 25 OH (vitamina D3). Imagistica cerebrală prin angio-RMN cerebral cu volumetrie hipocampică a evidențiat atrofii de hipocam bilateral fără leziuni cerebrale vasculare, ischemice sau hemoragice, sistem ventricular simetric, nedilatat.

Fiind în discuție, s-a stabilitdiagnosticul de deficit cognitiv ușor, pacientul fiind informat că va trebui săparcurgă bateria de teste psihometrice din cadrul evaluării geriatrice standardizate.

Scorurile obținute au fost: Mini mental status examination – 28/30; Testul ceasului – 8/10; Scorul Hatchinski –5; Activity of daily living – 6/6;Instrumental activity of daily living-  6/6;Fluența verbală de grup semantic – 12 cuvinte pe minut;Fluența verbală de literă – 10 cuvinte pe minut; figura Rey copiere – 34/36;Figura Rey evocare – 22/36; Global Dementia Scale – 5/15;Mini nutritional assessment – 22/30; Tinetti static – 8/8;Tinetti dinamic – 13/13. Recuperarea medicala funcțională a inclus proceduri de fiziohidrokinetoterapie, desfășurate în Baza de Recuperare medicală, cu aparatură de ultimă generație și dotări performante, având drept scop o recuperare rapidă și de îmbunătățire a calității vieții pacientului.

Pachetul Evaluare Geriatrică Preventivă cu internare în spitalul de recuperare, geriatrie si ingrijiri paliative include:

Spitalizare în cameră dublă sau triplă (ofertă cu perioadă de internare de 11 zile calendaristice). Consultație Geriatrie-Gerontologie (anamneză, evaluare istoric medical, examen clinic complet pe aparate și sisteme). Evaluare geriatrică standardizată (evaluarea statusului funcțional, test de nutriție, evaluarea statusului cognitiv, inclusiv tulburări de memorie) și stabilirea planului de tratament. Administrarea tratamentului indicat de medicul curant. Supraveghere medicală permanentă, 24/7. La recomandarea medicului geriatru, administrarea Terapiei antiaging cu Gerovital H3 fiole sau a Terapiei neurotrofică cu preparate biologice și antioxidantă. Manevre de îngrijire a pacientului geriatric. Monitorizare evoluție și reajustare tratament la nevoie de către medicul geriatru. 3 mese (plus 2 gustări) / zi de spitalizare.Acest pachet se adresează pacienților independenți și cu dependență ușoară

”Reevaluarea pacientului după 6 luni a evidențiat corectarea deficitului de folați și a deficitului de vitamina D3, scăderea colesterolului total, LDL colesterol, trigliceride, ameliorarea simptomatologiei anxios-depresive, a tulburărilor de somn-veghe, a tulburărilor de comportament și a statusului psiho-emoțional, îmbunătățirea performanțelor cognitive evidențiată prin bateria de teste psihometrice din evaluarea geriatrică standardizată. Instituirea precoce a tratamentului factorilor de risc asociați (vasculari și metabolici) a avut o contribuție majorăîn ameliorarea simptomatologiei de tip neurocognitiv.Consilierea privind gestionarea factorilor stresori-profesionali a avut un impact pozitiv asupra managementului de caz”, comunică Dr. Ioana Ioancio, medic primar Geriatrie-Gerontologie, in orasul medical.

Este important ca persoanele care se confruntă cu modificări cognitive să caute ajutor cât mai curând posibil pentru diagnostic și posibil tratament.

Factorii stresori profesionali alături de factorii de risc intrinseci (vasculari, autoimuni, deficitele metabolice) constituie un risc major pentru deficitul cognitiv ușor cu debut precoce, ce poate evolua spre o boală neurodegenerativă moderată/severă. Abordarea precoce a simptomatologiei prodromale a deficitului cognitiv, managementul factorilor de risc și corectarea terapeutică a deficitelor vasculare și metabolice reprezintă ”gold-standard-ul”  în tratamentul preventiv al patologiilor neuro-degenerative.

 

 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

8 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

9 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

9 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: