Din cuprinsul articolului
Tulburarea bipolară, cunoscută și sub denumirea de depresie maniacală, este o boală mintală complicată marcată de fluctuații puternice ale dispoziției, de la manie sau hipomanie la melancolie.
Pacienții cu boală bipolară suferă de emoții extreme atât înalte, cât și scăzute, care pot avea o influență considerabilă asupra vieții lor de zi cu zi. Recunoașterea simptomelor bolii bipolare este esențială pentru obținerea stabilității, precum și pentru controlul simptomelor afecțiunii.
Tulburarea bipolară: recunoașterea semnelor
Simptomele tulburării bipolare variază de la o persoană la alta și pot fi dificil de identificat.
- Schimbări de dispoziție
Urcări sau scăderi intense ale emoțiilor care persistă multe zile până la săptămâni, fluctuații când vine vorba de niveluri de energie, comportament nesăbuit, cum ar fi cheltuieli extravagante, comportament sexual nesigur sau dependența de droguri printre indicatorii tipici.
Dacă aveți gânduri accelerate sau dificultăți de concentrare, sentimente de inutilitate sau deznădejde, schimbări de dispoziție care durează câteva zile până la săptămâni, schimbări în tiparele de somn sau dificultăți de a decide ce să faceți sau de a termina activitățile.
- Ciclism rapid
Tulburarea bipolară cu ciclism rapid se poate simți ca un roller-coaster în afara controlului, pentru cineva care o are. Persoanele cu acest tip de tulburare au mai multe șanse de a încerca să se sinucidă decât cei cu bipolar care nu se mișcă atât de rapid prin dispoziții.
Pot fi deosebit de impulsivi, iritabili și supărați. Aceste persoane pot avea izbucniri care nu sunt ușor controlate. Tulburarea bipolară cu ciclism rapid este diagnosticată atunci când ați avut mai mult de patru state mixte, episoade de hipomanie, manie sau depresie într-un an. Schimbările de dispoziție tind să fie aleatorii și imprevizibile.
- Simptome psihotice
În cazurile severe, depresia poate duce la simptome psihotice, cum ar fi iluzii sau halucinații. Aceste simptome pot apărea în timpul unei perioade de traumă sau depresie.
Căutați ajutor profesional
Dacă simțiți suspiciune că dumneavoastră sau cineva cu care sunteți apropiat aveți o boală bipolară, este vital să căutați asistență de la profesioniști. Pentru a stabili un diagnostic adecvat, un specialist în sănătate mintală va evalua semnele și simptomele, va revizui istoricul medical și va efectua o evaluare aprofundată.
Tulburarea bipolară este adesea tratată cu un amestec de medicamente, consiliere și modificări ale stilului de viață.
- Ajustări ale stilului de viață: Schimbările în stilul de viață sunt, de asemenea, necesare pentru controlul bolii bipolare. Un model regulat de somn, o dietă bună, exerciții și abținerea de la droguri și alcool pot ajuta la reducerea simptomelor.
De asemenea, ar putea ajuta la recunoașterea factorilor potențiali pentru schimbările de dispoziție și ar putea urmări prevenirea sau controlul acestora. Un program zilnic constant poate oferi stabilitate și poate ajuta la gestionarea simptomelor bipolare. Practicile de autoîngrijire ar putea ajuta la reducerea intensității fluctuațiilor de dispoziție.
- Angajarea în hobby-uri, utilizarea tehnicilor de relaxare precum meditația sau exercițiile de respirație profundă și accentuarea bunăstării fizice și emoționale sunt toate exemple. A fi în jurul tău cu o rețea de sprijin te-ar putea ajuta să treci peste momente grele.
- Căutarea asistenței de la cei dragi, participarea la grupuri de sprijin sau implicarea în sesiuni de terapie concepute special pentru persoanele cu boală bipolară vă pot ajuta să vă simțiți mai puțin izolat și acceptat.
- Activități de autoîngrijire: Păstrarea unui jurnal al emoțiilor cuiva poate ajuta la identificarea cauzelor schimbărilor de dispoziție, a modelelor, precum și a indicatorilor de avertizare.
Persoanele pot coopera împreună cu consilierii lor medicali pentru a face modificările necesare în planul lor de tratament prin monitorizarea și prezentarea simptomelor lor.
Recunoașterea semnelor de avertizare ale bolii bipolare este o abordare inițială către recuperare. Persoanele cu boală bipolară pot face față simptomelor lor, pot duce viața la maxim și pot minimiza efectul schimbărilor de dispoziție prin diagnosticare precisă, terapie, îngrijire de sine și sprijin din partea celor dragi.
Rețineți întotdeauna că nu sunteți singur și, folosind instrumentele și asistența corecte, puteți obține liniște.