Sari la conținut

Tulburarea bipolară

Bipolaritatea înseamnă schimbările bruște de comportament
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne și simptome tulburare bipolară

Tulburarea bipolară este o tulburare cronică de dispoziție care provoacă schimbări intense ale dispoziției, nivelurilor de energie și comportamentului. Episoadele maniacale și hipomaniacale sunt semnul principal al afecțiunii, iar majoritatea persoanelor cu tulburare bipolară au și episoade depresive. Afecțiunea este gestionabilă cu medicamente, terapie prin vorbire, modificări ale stilului de viață și alte tratamente.

Ce este tulburarea bipolară?

Tulburarea bipolară (cunoscută anterior ca boală maniaco-depresivă sau depresie maniacală) este o tulburare de dispoziție pe tot parcursul vieții și o afecțiune de sănătate mintală care provoacă schimbări intense ale dispoziției, nivelurilor de energie, tiparelor de gândire și comportamentului. Aceste ture pot dura ore, zile, săptămâni sau luni și vă pot întrerupe capacitatea de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.

Există câteva tipuri de tulburare bipolară, care implică experimentarea unor fluctuații semnificative ale dispoziției, denumite episoade hipomaniacale/maniacale și depresive. Cu toate acestea, persoanele cu tulburare bipolară nu sunt întotdeauna într-o stare hipomaniacă/maniacale sau depresivă. Ei experimentează, de asemenea, perioade de dispoziție normală, cunoscute sub numele de eutimie.

Episoade maniacale

O caracteristică cheie a tulburării bipolare I sunt episoadele maniacale. Pentru a îndeplini criteriile pentru tulburarea bipolară I, trebuie să fi avut cel puțin un episod maniacal în viața ta timp de cel puțin o săptămână, cu sau fără a experimenta vreodată un episod depresiv.

Mania este o afecțiune în care aveți o perioadă de dispoziție anormal de crescută sau iritabilă, precum și schimbări extreme ale emoțiilor, gândurilor, energiei, vorbirii și nivelului de activitate. Acest nivel puternic de activitate fizică și mentală și comportament este o schimbare față de sinele tău obișnuit și este observat de alții.

Persoanele care se află în stări maniacale se pot răsfăța în activități care le provoacă prejudicii fizice, sociale sau financiare, cum ar fi cheltuirea bruscă sau jocurile de noroc cu sume extreme de bani sau conducerea nesăbuită. De asemenea, ocazional dezvoltă simptome psihotice, cum ar fi iluzii și halucinații, care pot cauza dificultăți în a distinge tulburarea bipolară de alte tulburări, cum ar fi schizofrenia sau tulburarea schizoafectivă.

Persoanele cu anumite tipuri de tulburare bipolară, cum ar fi tulburarea bipolară II, experimentează hipomanie, care este o formă mai puțin severă de manie. Nu durează atât de mult ca episoadele maniacale și nu interferează la fel de mult cu funcționarea zilnică.

Episoade depresive

În timpul unui episod depresiv, aveți o dispoziție scăzută sau depresivă și/sau pierderea interesului pentru majoritatea activităților, precum și multe alte simptome de depresie, cum ar fi:

  • Oboseală.
  • Modificări ale apetitului.
  • Sentimente de inutilitate și deznădejde.

Care sunt tipurile de tulburare bipolară?

Există patru tipuri de tulburare bipolară, inclusiv:

Tulburare bipolară I

Persoanele cu tulburare bipolară I au experimentat unul sau mai multe episoade de manie. Majoritatea persoanelor cu bipolar I vor avea episoade atât de manie, cât și de depresie, dar un episod de depresie nu este necesar pentru un diagnostic.

Episoadele depresive durează de obicei cel puțin două săptămâni. Pentru a fi diagnosticat cu bipolar I, episoadele tale maniacale trebuie să dureze cel puțin șapte zile sau să fie atât de severe încât să ai nevoie de spitalizare.

Persoanele cu bipolar I pot experimenta și stări mixte (episoade atât de simptome maniacale, cât și depresive).

Tulburare bipolară II

Persoanele cu bipolar II experimentează episoade depresive și episoade hipomaniacale. Dar nu se confruntă niciodată cu un episod maniacal complet care este caracteristic tulburării bipolare I.

În timp ce hipomania este mai puțin afectatoare decât mania, tulburarea bipolară II este adesea mai debilitantă decât tulburarea bipolară I, deoarece depresia cronică este mai frecventă în cazul bipolar II.

Tulburare ciclotimică (ciclotimie)

Persoanele cu tulburare ciclotimică au o stare de dispoziție instabilă cronic. Aceștia experimentează hipomanie și depresie ușoară timp de cel puțin doi ani.

Persoanele cu ciclotimie pot avea perioade scurte de dispoziție normală (eutimie), dar aceste perioade durează mai puțin de opt săptămâni.

Alte tulburări bipolare și conexe specificate și nespecificate

Dacă o persoană nu îndeplinește criteriile de diagnostic pentru bipolar I, II sau ciclotimie, dar a experimentat încă perioade de creștere anormală a dispoziției semnificative clinic, este considerată o altă tulburare bipolară specificată sau nespecificată.

Complicatii ale tulburării bipolare

Netratata, tulburarea bipolara se poate complica cu probleme grave care afecteaza orice domeniu al vietii, cum ar fi:

  • Abuzul de droguri sau alcool
  • Ganduri suicidare si tentative de sinucidere
  • Probleme cauzate de incalcarea legii
  • Probleme financiare
  • Performanta scazuta la scoala sau locul de munca
  • Deteriorarea relatiilor cu ceilalti

Semne si simptome tulburare bipolară

Tulburarea bipolara incepe prin instalarea unei faze acute care este urmata de o evolutie cu perioade de remisiune (in care pacientul nu mai are simptome deloc sau are simptome minore) si recaderi.

Episoadele pot fi maniacale, hipomaniacale, depresive sau mixte (un amestec de caracteristici maniacale si depresive).

Ciclurile – perioada de la debutul unui episod pana la unul nou – variaza in lungime.

Forma cu cicluri rapide a tulburarii bipolare se defineste prin existenta a 4 sau mai multe episoade pe an.

Simptomele pot varia de la o persoana la alta si pot varia in timp..

Episod maniacal (mania)

Un episod maniacal este o perioda clar definita de cel putin 7 zile de dispozitie persistenta vesela, euforica sau iritabila acompaniata de 3 sau mai multe simptome aditionale:

  • Grandomanie sau stima de sine exagerata; credinte irationale despre propriile abilitati si puteri supranaturale
  • Nevoie scazuta de somn, fara a simti oboseala
  • O comunicativitate mai mare decat de obicei, cu un flux verbal de neoprit
  • Fuga de idei sau senzatie subiectiva ca gandurile alearga
  • Distragere usoara la stimuli externi
  • Agitatie psihomotorie (nevoia de a face cat mai multe lucruri sau activitati, cu sau fara scop)
  • Implicare exagerata in activitati placute cu un risc crescut de consecinte nedorite (ca de exemplu, distractii costisitoare, jocuri de noroc, cumparaturi excesive, escapade sexuale impulsive, abuz de droguri stimulante, consum de alcool)
Sursă foto: Arhiva Doctorul Zilei

 Episod hipomaniacal (hipomanie)

Un episod hipomaniacal este o formă moderată a maniei. Se caracterizează printr-o perioadă distinctă de maxim 4 zile care este în mod clar diferită de dispoziție non-depresivă a pacientului.

Episodul este marcat de 4 sau mai multe caracteristici ale episodului maniacal, insa de mai mica intensitate, astfel ca functionarea pacientului nu este foarte afectata.

De altfel, pacientul se poate simti foarte bine, este energic si productiv si poate functiona normal si nu percepe ca ceva este in neregula cu el.

Cei mai multi pacienti cu hipomanie pot fi tratati in ambulator.

Episodul depresiv major

Se caracterizeaza printr-o dispozitie depresiva care dureaza cel putin 2 saptamani in care pacientul are 5 sau mai multe manifestari de tipul:

  • Lipsa interesului/placerii si implicarii in activitatile zilnice, obisnuite sau in proiecte noi
  • Sentimente de tristete extrema, neputinta si lipsa sperantei
  • Sentimente de inutilitate sau vinovatie exagerata, scaderea stimei de sine
  • Lipsa energiei
  • Astenie marcata, letargie
  • Scaderea abilitatii de a gandi sau de a se concentra, nehotara
  • Tulburari de somn – insomnie cu treziri frecvente datorate ingrijorarilor sau hipersomnie
  • Modificari ale greutatii corporale si ale apetitului alimentar (scadere sau crestere)
  • Alte acuze vegetative: tulburari ale menstruatiei, scaderea interesului si performantei sexuale
  • Ganduri, planificare si tentativa de suicid

Episod mixt

Pacientul trece printr-un episod de schimbare a dispozitiei care include atat caracteristici depresive, cat si maniacale sau hipomaniacale. Pacientul se poate simti foarte trist si fara speranta si in acelasi timp, poate fi plin de energie.

Simptome psihotice

Uneori, episoadele severe de manie sau depresie includ simptome psihotice, ca de exemplu:

  • Halucinatii (auditive, vizuale, senzoriale)
  • Delir (credinte puternice, dar care nu au la baza o explicatie logica)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel