Din cuprinsul articolului
Ţuica românească i-a impresionat cercetătorii americani care i-au analizat proprietățile. Un studiu elaborat în Statele Unite arată că dacă este consumată în cantități moderate, băutura are efecte benefice pentru sănătate.
De altfel, în tradiția românească, țuica este comparată cu un medicament, iar consumul moderat, cel mult 30 de ml pe zi, este recomandat pentru ameliorarea problemelor cu inima sau cele digestive. Se știe că țuica de prună este un produs spirtos de maxim 40 – 45 de grade şi se produce din prunele de vară.
Țuica românească i-a uimit pe cercetatorii americani
Oamenii de știință din SUA au elaborat un studiu de cercetare, conform căruia o enzimă conținută în țuică ajută la tratarea problemelor digestive și a celor cardiace, potrivit stiripesurse.ro.
Conform cercetătorilor, anumite enzime conținute în băutura tradițională a românilor reduce depunerile de colesterol pe artere și are un rol în prevenirea aterosclerozei şi a infarctului miocardic.
Pălinca de prune are numeroase beneficii incredibile pentru organism, deși unii dintre voi ați putea fi șocați, fiindcă este, totuși, o puternică băutură alcoolică.
Între beneficiile pentru organism pe care pălinca de prune le are se numără prevenirea arterosclerozei și chiar prevenirea infarctului miocardic. Și, în mod surprinzător, în loc să îți distrugă ficatul, cum se întâmplă în cazul altor băuturi alcoolice, ajută bila și ficatul, fiindcă are multe vitamine.
Pe lângă că previne infarctul, pălinca chiar este recomandată în cazul anemiilor, dar în cantități de maxim 30 ml/zi, adică un mic shot.
Ce boli vindecă țuica
- palinca intareste anemicii si combate constipatia;
- palinca ajuta la reglarea functiilor hepatice, datorita cotinutului bogat de vitamine (A, B, C, D1 si D2), nedegradabile termic si usor de asimilat;
- palinca se recomanda in dischinzeii biliare, disfunctii ale ficatului provocate de o slaba irigare cu sange a acestuia sau chiar constipatie;
- pentru efecte maxime, palinca este indicata ca aperitiv cu 15 minute inainte de servirea mesei de pranz pentru ca favorizeaza absorbtia nutrientilor din alimente;
- in cantitati mici, s-a dovedit ca acesta poate fluidifica sangele, prevenind astfel formarea cheagurilor de sange, are un efect pozitiv asupra neuronilor si poate stimula memoria;
- consumul moderat la persoanele de peste 60 de ani amelioreaza capacitatile cognitive si reduce riscul de dementa si Alzheimer.
Țuica fiartă, calități terapeutice
- Vaporii calzi de alcool etilic produc o dilatare a vaselor capilare din plamani, permitand o mai buna oxigenare a sangelui. In acest fel se usureaza intrarea oxigenului in sange si eliminarea dioxidului de carbon. Decongestionarea pulmonara astfel obtinuta scade riscul de pneumonie;
- Tuica fiarta contribuie la reglarea concentratiei glucozei din sange si muschi, in cazul unor eforturi fizice de lunga durata;
- Tuica fiarta ajuta la prevenirea arterosclerozei si a infarctului miocardic, fiind recomandata si in cazul anemiilor, in cantitati de maxim 30ml/zi;
- Creste viteza de producere a hemoglobinei si a hematiilor si are un continut bogat de fier;
- Un alt efect pe care il are tuica fiarta e acela ca are proprietatea de a curata depunerile de colesterol de pe artere;
- Tot in caz de raceala, tuica mai poate fi folosita si pe post de solutie pentru frectie. Prin acest proces, corpul incepe sa transpire abundent si sa elimine prin piele toxinele;
- In mod surprinzator, tuica fiarta ajuta ficatul si bila, pentru ca are o serie de vitamine (vitamina A si vitamina C, vitamina B si vitamina D) care nu se degradeaza prin incalzire si care au o actiune benefica, de regenerare, asupra ficatului.
Cine nu trebuie să consume această băutură
Există şi contraindicaţii în rândul anumitor categorii de persoane.
- Pacienții cu niveluri scăzute de glucoză în sânge ar trebui să evite băuturile alcoolice. Este vorba mai ales de cele tare, precum țuica.
- Specialiștii recomandă persoanelor care suferă de diabet să respecte anumite reguli atunci când doresc să consume alcool.
- Femeile nu trebuie să consume mai mult de o băutură alcoolică pe zi, iar bărbații două.
- Este important să nu bei alcool pe stomacul gol sau atunci când zahărul din sânge este scăzut. De asemenea, nu este recomandat să bei alcool atunci când iei masa.
- Nu se recomandă consumul de ţuică celor care suferă de ulcer, hepatită, persoanelor sedentare, anemice, care muncesc în frig şi femeilor gravide.