Sari la conținut

Ai băut un pahar de țuică? În cât timp iese alcoolemia zero. Răspunsul polițiștilor. BONUS: dulcele iubit de români care te poate lăsa fără permis 90 de zile

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ai băut un pahar de țuică și ai vrea să te urci la volan? Ei bine, un polițist celebru pe rețelele de socializare a dezvăluit în cât timp ies alcoolemia din organism, dacă ai consumat această băutură tradițională.

Viorel Teacă este un fost polițist de ordine publică, devenit vedetă pe rețelele de socializare. Acesta a făcut un experiment legat de consumul de țuică de prune și eliminarea acestuia din organism.

El a băut un pahar cu 50 de miligrame de țuică de prune, cu o alcoolemie de 40 de grade.

„Totul ține de greutatea fiecăruia, de organismul fiecăruia, de vârstă și așa mai departe. Eu am 1,82 metri și 95 de kilograme”, a spus Viorel Teacă.

La prima suflare în etilotest, aparatul a indicat o alcoolemie de 0.32 grame alcool în aerul expirat. Nu era o valoare de dosar penal, ci de o amendă de 1.400 de lei, și reținerea permisului pentru 90 de zile.

A mai suflat încă o dată. În cât timp dispare alcoolemia

În cadrul acestui experiment, după ce a băut paharul cu țuică, Teacă a mâncat ciorbă. După alte 40 de minute, fostul polițist s-a testat din nou. Rezultatul a fost spre surprinderea tuturor, zero.

„La 40 de minute după ce am băut țuică, 50 de mililitri, putem să ne urcăm la volan”, a concluzionat Viorel Teacă.

În 2023, Teacă a demisionat din Poliția Română, unde avea o vechime de 27 de ani. La momentul respectiv a susținut că a renunțat și la dreptul la pensie.

„Am decis după 27 de ani, să-mi dau demisia din Poliția Română, să renunț la pensie și să-mi fac familia fericită toată viața mea. Vreau să fiu fericit oameni buni și să trăiesc în prezent”, a scris Viorel Teacă.

Gustarea inofensivă care te poate lăsa fără permis!

Sunt o gustare extrem de populară în țara noastră, însă ascund un risc pe care mulți dintre noi îl ignorăm! Șoferii sunt sfătuiți să nu mănânce faimoasele croissante cu aromă de șampanie, ori vin, înainte de a urca la volan!

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei/ croissant

„În România, de la 0,01 se suspendă dreptul de a conduce autovehicule. Atenție, 0,32 arată aparatul de la două guri din acest croasant cu aromă de șampanie. Feriți-vă de aceste croasante. Nu mâncați când conduceți”, a spus Viorel Teacă.

La testul cu salata cu oțet alcoolemia a ieșit 0. A căzut și mitul cu castraveții murați. Teacă a mai încercat un test și cu bomboanele cu lichior. A apărut o valoare de 1,29. În acest caz, polistul este obligat să-l ducă pe șofer la recoltarea de probe biologice de sânge.

„Evitați să mâncați bomboane în timp ce conduceți”, a mai spus Viorel Teacă.

Experimentul făcut de un alt polițist

Experimentul cu croissantul a fost făcut și de un alt polițist „influencer”, Tavi Perța, în urmă cu câțiva ani, pe YouTube. Acesta a consumat un croasant cu cremă de șampanie, iar aparatul etilotest a indicat 0,18, ceea ce înseamnă contravenție. După 15 minute, polițistul a mai făcut un test actic, iar aparatul a arătat 0,00.

„Sper să fie învățătură de minte și să nu mai conduceți nici după ce ați consumat corn cu șampanie”, a spus polițistul de la IPJ Bihor.

În ceea ce privește croasantele cu aromă de șampanie sau vin spumant, pe ambalaj scrie că produsul conține alcool etilic.

Ce spune legea cu privire la consumul de alcool la volan

Consumul de alcool la volan se pedepsește indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest dacă aceasta nu este negativă

Valorile între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.305 lei până la 2.900 lei și suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.

În cazul unui accident rutier suspendarea fiind aplicată pentru 120 de zile. Reducerea perioadei de suspendare nu se mai aplică în aceste cazuri, testarea pentru redobândirea permisului rămânând însă obligatorie.

În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășeste 0.80 mg/l alcool pur în sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel