Din cuprinsul articolului
O femeie de 35 de ani, mamă a doi copii din Indiana, a murit după ce a băut patru sticle cu apă în 20 de minute.
Citește știrea inițială: O femeie de 35 de ani, mamă a doi copii, a murit pentru că a băut prea multă apă. Explicațiile medicilor
Cazul ei a atras atenția tuturor asupra intoxicației cu apă.
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență trage un semnal de alarmă cu privire la intoxicația cu apă.
„Nu este de glumit. Nu contează cantitatea de apă, ci timpul în care este consumată. Așa s-a întâmplat și în cazul acelei paciente care nu a mai putut fi salvată după ce a ingerat o cantitate mare de apă în mai puțin de jumătate de oră.
Oricine poate fi afectat de intoxicația cu apă, dar mai ales femeile și pacienții vârstnici care au probleme de sănătate. În primă fază apare greața și durerea de cap. Ulterior pot apărea astenia, tulburările de vorbire, amețelile și confuzia.
Nu trebuie evitate aceste semne. Este o urgență medicală gravă. Nu neglijați astfel de urgențe și tratați-vă corespunzător”, a declarat într-o intervenție la Antena 3 CNN, doctor Tudor Ciohodaru.
Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din Românie va fi votată de Parlament:
1. Intoxicația cu apă poate duce la scăderea drastică a nivelului de sodiu din sânge (hiponatremie)
2. Oricine poate fi afectat (indiferent de vârstă).
3. Rata de mortalitate este foarte mare (de peste 50% dacă sodiul din ser este mai mic de 105 mEq/).
4. Riscul e mai mare la femei (mai conștiincioase privind hidratarea) și vârstnici cu patologii ce favorizează intoxicația cu apă (cardiace, renale, metabolice, neurologice și psihice)”, notează dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență.
”Primele simptome: senzația de greață și dureri de cap urmate de astenie, dificultăți de vorbire, vertij (amețeli), dezorientare, confuzie ajungând în formele severe: convulsii, comă și deces,
Prim ajutor: solicitați intervenția medicală imediată. (!!!) Nu dați pacinetului să mănânce sau să bea absolut nimic. Inițiați suportul vital de bază în caz de stop cardiorespirator.
Întotdeauna vorbim de o urgență ce trebuie evaluată și tratată la spital. Rapiditatea intervenției este esențială. Nu temporizați prezentarea la spital.
Nu uitați că tratamentul e în funcție de cauză și severitate clinică. Poate include restricție hidrică, administrarea de sodiu (inclusiv soluții saline injectabil), diuretice.
Rețineți.
1. Prevenția este cea mai importantă
2. Persoanele cu risc vor bea apă doar atunci când apare senzația de sete.
3. NU aplicați principiul hidratării preventive.
4.(Eventual) consumul de mâncăruri mai sărate înainte și după efectuarea unui efort susținut și prelungit.
5. Întotdeauna vorbim de o urgență ce trebuie evaluată și tratată la spital.
6. Vreau ca aceste ”Noțiuni de prim ajutor” să fie predate în toate școlile din România. Legea Ciuhodaru a fost depusă în Parlament”, mai notează dr. Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…