Sari la conținut

Tudor Ciuhodaru: „Infecția cu E.coli poate face ravagii printre copii”. Semnele care impun prezența la spital de urgență

Infectia cu E.coli
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Infectia cu E.coli

Infecția cu E.coli poate face ravagii printre copii, în contextul în care pe litoralul românesc s-au înregistrat niveluri crescute de bacterii în apa mării.

Dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenția că cei mai vulnerabili în fața acestei infecții sunt copiii și vârstnicii.

Acesta a explicat ce înseamnă pentru organism infectarea cu E.coli, într-un mic ghid de supraviețuire. „Prevenția este cea mai bună soluție pentru a evita o îmbolnăvire”, a subliniat specialistul.

Tudor Ciuhodaru: Infecția cu E.coli poate face ravagii printre copii

1. Preventia este cea mai buna solutie pentru a evita o imbolnavire.

2. Nu va scaldati in apele contaminate si respectati regulile individuale de igiena.

3. Risc crescut de infectie si de evolutie severa au copiii si varstnicii, gravidele precum si cei imunodeficienti sau boli cronice

4. Suspiciunea de infectie este legata de aparitia urmatoarelor semne si simptome: crampe si dureri abdominale intense (spontan si la palpare), diaree severa, apoasa la inceput, ce poate deveni sangvinolenta (in functie de tulpina patogena), greturi, varsaturi, febra poate fi mica sau absenta.

5. Starea pacientilor se poate degrada foarte rapid.

6. Principalele manifestari ale bolii sunt cele digestive: scaunele moi, apoase, numeroase, chiar pana la 20 scaune/zi, greata si varsaturile, dureri abdominale difuze (frecvent sub forma de crampe).

7. Manifestarile extra-digestive sunt adesea febra si frisonul, cefaleea, semne de deshidratare – sete, uscaciunea mucoasei bucale, scaderea tensiunii arteriale, ameteli si, nu in ultimul rand, alterarea starii generale.

8. Simptomele de alarma ce impun imediat prezentarea la spital sunt febra cu valori ridicate, slabiciune, astenie, confuzie, paloare generalizata, reducerea diurezei (mictiuni rare, reduse cantitativ, cu urina concentrata, inchisa la culoare) eventual hematurie, hematoame ce pot semnala aparitia unor complicatii renale sau hematologice.

9. Nu temporizati prezentarea la medic daca:

a) pacientul prezinta diaree exploziva, cu sange sau care treneaza peste 48 de ore, dureri abdominale intense (spontan si la palpare), cu alterarea starii generale (astenie, ameteli, iritabilitate, confuzie, mictiuni rare, reduse cantitativ, cu urina concentrata, inchisa la culoare, eventual hematurie sau hematom, paloare).

b) pacientul se incadreaza in grupele la risc: cei foarte tineri sau foarte varstnici, cei cu status imun compromis.

10. Tratamentul trebuie sa inceapa imediat. Cel mai mare pericol este deshidratarea de peste 10%, in urma diareilor severe, care impune tratamentul in spital. La copii semnele se instaleaza repede.

Nu uitati si nu neglijati aceste recomandari

Tulpinile virulente, in mod particular E. coli 0157:H7 ce produce toxina Shiga, inclusa printre agentii bioteroristi, pot distruge si hematiile si rinichii, generand forme grave enterohemoragice de gastroenterite cu deshidratare severa, sindrom hemolitic-uremic cu insuficinta renala rebela la masurile de terapie intensiva si chiar deces.

Singura masura eficienta de preventie este educatia pentru sanatate.

Lucrurile se pot imbunatati daca parlamentarul va adopta legea mea privind predarea in scoli si gradinise a educatiei pentru sanatate, Sper sa sustineti si acest demers”, transmite Tudor Ciuhodaru.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel