Din cuprinsul articolului
Tudor Chirilă a scris pe social media care sunt principalele nemulțumiri despre spitalele publice din România: „Colcăie de nozocomiale și povești despre nepăsare”. Ce înseamnă să fii bolnav în România? Cum poţi ajunge să fii tratat la spitalele de stat?
Luna trecută, Tudor Chirilă a suferit o intervenție chirurgicală. Acesta a decis să se opereze în Germania. Cântărețul a fost diagnosticat cu edem pe una din corzile vocale la începutul verii. Pentru că tratamentul nu a dat roade a ajuns să se opereze la Hamburg, Germania.
La aproape o lună de la intervenție, Chirilă și-a spus părerea despre spitalele de stat și cele particulare din România.
“Boala umilește. Poate că sună drastic, dar cam așa e. Când ești răcit, cea mai banală răceală, ești scos un pic din jocul social care în ultimele decenii a devenit atât de important. Când ești bolnav mai profund și ajungi internat într-un spital, vremea intimității tale a apus.
Ești expus, corpul tău nu-ți mai aparține în totalitate, voci puternice sparg liniștea dimineților chiar înainte ca lumina să te fi trezit. Șederea în spital te pune într-o poziție de inferioritate, devii docil, încerci să colaborezi și în aceeași măsură încerci să captezi bunăvoința celor care te îngrijesc. Ești fragil și ai nevoie să fii mânuit cu atenție.
Pentru cei care te îngrijesc ești, de fapt, un număr. Sună exagerat, dar oamenii din spitale văd multe, au trafic, bolile nu-i mai sperie, au ajuns până la fundul oceanului, le-au văzut pe toate, pentru ei există proceduri, nu destine”, scrie celebrul artist.
Tudor Chirilă mai spune că „se petrece un soi de dezumanizare, același om care e dispus să sară în foc pentru copilul lui e dispus să trateze copilul altuia doar cu „termeni și condiții”, mai spune artistul.
„Spitalele publice din România colcăie de nozocomiale și povești despre nepăsare. Adesea, medicii se uită la bolnavi de sus, mult prea de sus, din stratosfera unei meserii la care muritorii de rând nu trebuie/pot să aibă acces. Bolnavii nu primesc explicații.
Nici în spitalele private lucrurile nu stau mai bine. În dimineața operației ți se aruncă în față zeci de pagini de semnat, consimțăminte, avertismente, chestiuni legale, transfer de riscuri etc.
Semnezi ca primaru’, n-ai timp să înțelegi ce ți se întâmplă, stresul operației e amplificat de toată hârțogăraia care ți-ar fi putut fi trimisă pe mail cu o săptămână înainte, s-o poți studia și completa în liniște.
Anesteziștii sunt o specie aparte. Sunt rari, conștienți de anvergura și importanța profesiei lor, săraci la vorbă, că ideea e să nu-ți bați capul prea tare cu prostul din fața ta. Oricât de educat ar fi, n-ar putea înțelege medicina. Să-i explici e pierdere de timp, iar bunăstarea lui emoțională nu mai este treaba ta Sigur, nu scriu într-o notă generală, există multe excepții, dar…”, a scris Tudor Chirilă pe Fcontul personal de socializare.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…