Sari la conținut

Tubul digestiv, “sursa” multor boli cronice. Importanța unui sistem imun competent și o floră intestinală echilibrată

Tubul digestiv poate fi “sursa” multor boli cronice. Bolile cronice afectează din ce în ce mai mulți copii, devenind o problemă de sănătate publică în România.

În cadrul celui de-al doilea webinar Sănătatea este în alimentație”, care a avut ca temă Cum ajung copiii să dezvolte bolile cronice?, dna. dr. Gabriela Ion, șef de lucrări UMF “Carol Davila” București, medic primar pediatrie Spitatul Grigore Alexandrescu din București și doctor în Științe Medicale, a discutat despre importanța unui sistem imun competent și o floră intestinală echilibrată la copii.

Astăzi cele mai frecvente boli cronice la copii sunt obezitatea, diabetul, boli autoimune sau boli inflamatorii intestinale și deseori sunt cauzate de inflamații cronice digestive sau extradigestive. “Trebuie să înțelegem cât mai multe despre cauză, despre alimentația copilului, compoziția și echilibrul florei intestinale, efortul fizic și contextul genetic. Putem să ajungem să analizăm inclusiv alimentația mamei în sarcină pentru a înțelege cauza și efectul” a completat Dr. Ion Gabriela.

În cadrul webinarului Teste de bine, care poate fi urmărit în continuare gratuit pe Facebook (https://www.facebook.com/testedebine/videos/962011727636898), s-a discutat inclusiv despre identificarea cauzelor boli cronice şi configurarea unui tratament personalizat pentru fiecare pacient.

Obezitatea este una dintre principalele cauze generatoare de boală cronică, mai ales în pediatrie. Începe în primii ani de viață și este strâns legată de  alimentația mamei din timpul sarcinii, nașterea prin cezariană, perioada de alăptare etc. “În urmă cu 2.400 de ani, Hipocrate spunea că toate bolile încep în intestin şi, iată că astăzi, putem aduce argumente ştiinţifice care demonstrează că într-adevăr “sursa” multor boli cronice o reprezintă tubul digestiv” a declarat dna dr. Gabriela Ion.

În plus, s-a discutat despre intoleranțele cauzate de deficite enzimatice: deficit de lactază, de fructază, de histamină și diferențele dintre acestea și alergii, care sunt reacții ale sistemului imunitar la alimente și ce trebuie părinții să urmărească.

Platforma Testedebine continuă să ofere, alături de medici din România, informații legate de ceea ce înseamnă bolile cronice, cum să le recunoaștem și ce instrumente de diagnostic și terapeutice utile, inovatoare, sunt la îndemână pentru a înțelege și a aborda mai bine particularitățile corpului fiecăruia. Platforma va continua să ofere webinarii gratuite care să informeze populația pe diferite tematici de sănătate și să îi ajute să se informeze corect (https://www.facebook.com/testedebine/).

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel