Din cuprinsul articolului
De Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei, medicii de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara trag un semnal de alarma.Cu prilejul accestei zile, cadrele medicale din România astrag atenția asupra acestei boli mortale infecșioase, care în fiecare zi ucide 4.300 de persoane la nivel mondial.
„24 martie 1882 este ziua in care doctorul Robert Koch a instiintat comunitatea medicala despre descoperirea cauzei acestei afectiuni, bacilul care provoaca boala. In momentul anuntului lui Koch la Berlin, tuberculoza ingenunchea Europa si continentul american.
Unul din sapte oameni mureau din cauza acestei maladii. Descoperirea lui Koch a deschis calea catre diagnosticarea si vindecarea TB. Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei reprezinta inca un mijloc de prezentare a consecintelor devastatoare asupra sanatatii, dar si sociale si economice produse de aceasta afectiune. Este, totodata, un indemn pentru a intensifica eforturile de a pune capat ‘epidemiei globale’ de TB.
Aceasta zi a fost adoptata pentru a inspira speranta, a pune cat mai repede in practica inovatiile aparute in urma cercetarilor, a accelerarii actiunilor pentru investitii sporite, o absorbtie mai rapida a noilor recomandari ale OMS si intensificarea colaborarilor multisectoriale pentru combaterea tuberculozei”, spune dr. Adriana Socaci – medic pneumolog coordonator tehnic judetean Programul National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei.
Legătura dintre poluare și apariția tuberculozei
Managerul Institutului ”Marius Nasta” din Bucureşti, Beatrice Mahler, afirmă că există o legătură între poluare şi tuberculoză, cercetările ştiinţifice susţinând această afirmaţie
”Tuberculoza este o boală produsă de bacilul Koch care poate infecta orice persoană, producând boală în condiţiile asocierii unor factori favorizanţi. Contactul cu un caz de tuberculoză este definit ca petrecerea unui timp mai mari de 4 ore cu o persoană bolnavă de tuberculoză.
Factorii favorizanţi pot fi interni sau externi, fiind reprezentaţi de boli care scad imunitatea, alcoolism, infecţia HIV, stresul, nivelul de poluare al aerului”, a scris, duminică, pe Facebook, Beatrice Mahler, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei.
Mahler afirmă, de asemenea, că ”poluarea aerului poate influenţa sănătatea umană în diverse moduri, iar cercetările indică faptul că există o legătură între nivelul de PM2,5 şi tuberculoză”.
Riscurile care te expun la tuberculoză
Potrivit medicului, riscul de tuberculoză creşte prin mai multe mecanisme:
– Scăderea imunităţii ca urmare a expunerii la poluanţi precum particulele fine (PM2.5), oxizii de azot şi alte substanţe toxice, care pot slăbi organismul, făcându-l mai vulnerabil la infecţii, inclusiv la tuberculoză;
– Agravarea bolilor preexistente cum ar fi astmul sau bronşita cronică, ceea ce poate face ca o persoană să fie mai susceptibilă la tuberculoză.
”În România sunt evidenţiate două zone cu risc crescut de infecţie TB care se suprapun cu două teritorii geografice în care poluarea este crescută, situate în partea de sud a României şi în partea de est.
Evaluarea riscului de infectare cu tuberculoză din perspectiva calităţii aerului şi nu numai a factorilor predispozanţi legaţi de condiţiile socio-economice creează o perspectivă diferită asupra nevoilor pe care trebuie să le adoptam în lupta împotriva tuberculozei”, a mai transmis medicul.