Pare de necrezut, dar un roman din cinci nu s-a spalat niciodata pe dinti. Acestea sunt statisticile oferite de GSK Consumer Healthcare 2014. Cel mai recent studiu de piata arata ca un roman a consumat 1,5 tuburi de pasta de dinti de-a lungul anului 2014 – foarte putin in comparatie cu statele europene, insa mai mult fata de 2013. De asemenea, ultimele date de la nivel national arata ca romanii isi schimba acum periuta de dinti o data la 1 an si jumatate – mai des fata de statisticile din 2013, care aratau ca un roman folosea aceeasi periuta de dinti timp de 2 ani.
”Cea mai des intalnita problema cu care vin pacientii este aparitia cariilor. Neglijarea igienei orale poate duce la afectiuni dentare serioase, dureroase si/sau la pierderea dintilor si pot afecta buna functionare a intregului organism. In plus depunerile de tartru pot duce la sangerari gingivale si gingivita, care, netratate, pot cauza parodontoza. Este important sa ne spalam de cel putin 2 ori pe zi,dimineata si seara obligatoriu ; ideal ar fi de fiecare data dupa ce mancam, sa mergem regulat la dentist si sa avem o dieta bogata in fructe si legume si mai putin produse zaharoase. Nu este insa suficient sa ne spalam pe dinti, trebuie sa o facem si corect”, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile.
Dr. Andra Custura prezinta 8 obiceiuri prin care s-ar putea sa te speli pe dinti in mod gresit.
1. Nu iti periezi dintii suficient de mult
Majoritatea oamenilor nu petrec suficient timp pentru a se spala pe dinti. Recomandam periajul de trei-patru minute, dar putini respecta asta. Data viitoare, cronometreaza-te si vezi cat dureaza periajul tau in mod obisnuit. Sunt sanse mari ca atunci cand te grabesti sa mergi la munca sau vrei sa mergi la culcare, periajul tau sa dureze un minut sau mai putin. Pentru un periaj de trei-patru minute va dau cate solutii care sa va sustina cronometrarea: un cronometru instalat in baie, o periute de dinti electrica cu timer, sa ascultati o melodie preferate care sa aiba minim trei minute, sa va luati o clepsidra si sa o folositi.
2. Nu te uiti la modul in care te speli pe dinti
Acorda atentie periajului si observa exact locul in care curata periuta. Este foarte usor sa ratezi zona dintre gingie si dinte care este cea mai importanta. Aceasta este partea in care tartrul, bacteriile si placa se aduna si dezvolta, ceea ce duce la inflamarea gingiilor. De asemena arunca o privire asupra molarilor din spate, deoarece este posibil ca periuta ta de dinti sa nu ii curete in totalitate.
3. Tehnica ta are nevoie de o imbunatatire
Cand te perii dintr-o parte in cealalta smaltul se poate deteriora. Tine periuta de dinti astfel incat perii sa se afle la 45 de grade fata de suprafata dintilor si periaza in mod circular. Concentreaza-te pe mai putini dinti odata si apoi continua dintr-o parte in alta, respectiv sus, jos, in fata si in spate. Dupa ce ai terminat periajul in sens circular, curata zona dintre gingie si dinte pentru a elimina placa bacteriana.
4. Periezi dintii prea dur
Sansele ca smaltul sa se deterioreze atunci cand te speli pe dinti intr-un mod agresiv sunt foarte mari. Acest obicei combinat cu periajul lateral pot provoca crestaturi in apropierea gingiei. Cu presiune continua in timpul periajului, aceste cresaturi se pot adanci in straturile dintilor. Mai mult decat atat periajul agresiv poate duce la iritatie si la inflamarea gingiilor.
5. Folosesti periuta gresita
Asigura-te ca folosesti o periuta moale sau foarte moale pentru a diminua sansele deteriorarii dintilor. Periutele electrice pot fi foarte utile atata timp cat sunt utilizate corect. Daca folosesti dusul bucal asigura-te ca este setat la cel mai mic nivel. Nivelele superioare pot dauna zonei dintre gingie si dinte. De asemenea periuta ta de dinti poate fi un refugiu ideal pentru bacterii, inclusiv pentru stafilococi. Ar trebui sa inlocuiesti periuta ta de dinti o data la 3 luni , chiar si mai devreme in cazul in care perii sunt uzati si indoiti. De-a lungul timpului perii se deterioreaza si se despica, iar bacteriile se cuibaresc in aceste spatii. Pentru a minimaliza acest fenomen, clateste periuta cu apa fierbinte dupa utilizare si las-o sa se usuce complet.
6. Folosesti pasta de dinti nepotrivita
Pastele de dinti ce contin bicarbonat de sodiu sunt utile pentru indepartarea petelor de pe dinti deoarece sunt abrazive, insa de asemenea sunt dure cu smaltul,de aceea va recomand sa le folositi de doua-trei ori pe saptamana.Cat despre pastele de dinti pentru albire, acestea nu dauneaza suprafetei dentare.
7. Nu folosesti ata dentara
Ata dentara patrunde in spatiile dentare in care periuta nu ajunge. De cele mai multe ori cariile apar in spatiul dintre dinti. Bacteriile raman blocate acolo si hranesc zaharurile din particulele alimentare si produc chimicale care rod smaltul si deterioreaza stratul moale de dentina. Acest fapt poate duce la aparitia cariilor dentare intre dinti care se depisteaza cand deja caria este destul de avansata. Cu alte cuvinte utilizarea atei dentare nu este optionala si reprezinta cel mai benefic mod de a pastra aparitia cariilor la distanta.
Incepe cu un fir de ata dentara pe care il legi de degetul mijlociu al fiecarei maini. Folosete degetul si varful degetului pentru a patrunde in spatiul dintre dinti avand grija sa nu tragi cu putere inainte si inapoi pentru a nu dauna gingiei. Infasoara ata dentara in jurul dintelui si curata in sus si in jos de-a lungul lui pentru a indeparta placa bacteriana. Repeta acest procedeu pentru fiecare dinte. Exista si suport pentru ata dentara care va poate usura folosirea atei. Acest lucru depinde de indemanarea fiecaruia. Puteti urmari filmuletul din link realizat de noi pentru a vedea cum se utilizeaza corect ata dentara.
8. Nu te clatesti dupa ce iti periezi dintii
Un periaj eficient si utilizarea atei dentare pot elimina placa bacteriana. Utilizarea apei de gura dupa acesti pasi este esentiala deoarece elimina germenii ramasi in cavitatea bucala. Foloseste o apa de gura fara alcool, care nu arde, sau foloseste o solutie bucala cu flour pentru a consolida si intari smaltul cat si pentru prevenirea aparitiei cariilor.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…