Din cuprinsul articolului
Tu știi cât trebuie să dormi? Este extrem de important să dormi în mod adecvat și profund în fiecare zi, deoarece contribuie la sănătatea și bunăstarea ta. Somnul de bună calitate nu numai că te menține în formă, dar asigură și funcționarea fină a elementelor vitale.
La 17 martie 2023, este marcată ediţia cu numărul 16 a Zilei mondiale a somnului, potrivit www.worldsleepday.org.
Aceasta este programată în fiecare an, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, iar scopul acestei zilei este de a sublinia importanţa pe care un somn suficient şi odihnitor o are pentru păstrarea sănătăţii mintale şi fizice, precum şi pentru sporirea calităţii vieţii.
Potrivit experților în sănătate, majoritatea afecțiunilor și bolilor apar din cauza lipsei de somn, iar după aceea oboseala și oboseala devin cronice.
Semnele de calitate proastă a somnului includ, de asemenea, faptul că nu te simți odihnit chiar și după ce ai dormit suficient, te trezești în mod repetat în timpul nopții și te confrunți cu simptome cum ar fi sforăitul sau gâfâirea după aer.
Îmbunătățirea calității somnului poate fi ajutată de obiceiuri mai bune de somn sau de a fi diagnosticat și tratat pentru orice tulburare de somn pe care o puteți avea.
Potrivit National Sleep Foundation, somnul ar trebui să varieze de-a lungul vieții și ar trebui să se schimbe în funcție de vârsta ta. Nu este posibil să ții întotdeauna evidența programului tău de somn, dar deoarece este esențial pentru sănătate, ar trebui să fie pe lista lucrurilor importante de făcut.
Un copil poate avea nevoie de până la 17 ore de somn în fiecare zi, în timp ce o persoană mai în vârstă se poate descurca cu doar 6-7 ore.
Astfel, durata recomandată de somn pentru copii a fost diferențiată pe șase categorii de vârstă:
În cazul adulților, noul ghid introduce două categorii noi: tineri și vârstnici. Pentru tineri (18 – 25 ani) se recomandă între 7 și 9 ore de somn, adulții (26 – 64 ani) între 7 și 9 ore de somn pe zi, iar pentru persoanele trecute de 65 de ani sunt considerate suficiente 7-8 ore de somn. Chiar dacă recomandările actuale pentru tineri și adulți sunt identice în valori absolute, distincția între aceste două categorii ar putea orienta cercetările viitoare, în special în privința studenților.
Medicii spun că timpul de somn al unei persoane se bazează pe:
Insomnia și lipsa de somn sunt periculoase pentru sănătatea ta și, conform multor studii, reprezintă o preocupare pentru majoritatea oamenilor.
Experții spun că privarea de somn duce la consecințe grave asupra sănătății, care includ riscul de boli cronice și chiar deces precoce.
Impactul insomniei asupra sănătății fizice
Pentru majoritatea oamenilor, o noapte de somn slab poate aduce efecte fizice notabile, cum ar fi:
Impactul asupra sănătății emoționale și mintale
Câteva consecințe emoționale și asupra sănătății mintale duc la:
Impactul cognitiv
Neputința de a dormi corect face ca creierul tău să nu funcționeze la fel de eficient. Ca urmare, veți avea dificultăți de concentrare și de amintire a lucrurilor.
Insomnia afectează:
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…