Din cuprinsul articolului
Intoleranța la alcool se manifestă prin reacții imediate după consumul băuturilor alcoolice. Aceasta provoacă simptome neplăcute, simptome de alergie alimentară sau simptome gastrointestinale și fizice ciudate apărute după ce alcoolul a intrat în sistemul nostru.
Această alergie poate fi provocată, de asemenea, de anumite substanțe chimice prezente în băuturile alcoolice, precum cerealele sau conservanții. Alergia la etanol, însă, este rară.
Anumite forme necesită eliminarea completă a alcoolului din stilul de viață, iar în anumite cazuri, unele băuturi pot fi evitate, sau limitate.
Intoleranța la alcool poate provoca reacții imediate și inconfortabile după ce consumi alcool, scrie drvasiradulescu.ro. Cele mai frecvente semne și simptome sunt nasul înfundat și înroșirea pielii.
Deși nu este o adevărată alergie, în unele cazuri, ceea ce pare a fi intoleranță la alcool ar putea fi reacția la ceva din băutura alcoolică – cum ar fi substanțe chimice, cereale sau conservanți. Combinarea alcoolului cu anumite medicamente poate provoca, de asemenea, reacții.
În anumite cazuri, intoleranța la alcool este provocată de o afecțiune genetică din cauza căreia organismul nu poate descompune eficient alcoolul. Pentru a preveni apariția simptomelor neplăcute este necesară evitarea completă a alcoolului.
Intoleranța la alcool
Posibili alergeni:
- Glutenul și grâul. Glutenul se găsește în malț, din care se obține berea și unele tipuri de cidru.
- Histamina. Multe alimente, printre care brânza matură și vinul roșu, sunt bogate în histamine, aceeași substanță chimică implicată într-un număr de reacții alergice ale organismului.
- Sulfiți. Aceste substanțe ce conțin sulf, numite sulfiți, apar în mod natural în vin și bere, facilitând inhibarea creșterii bacteriilor periculoase.
Simptome:
- Înroșirea feței
- Umflături roșii, cu mâncărimi ale pielii (urticarie)
- Înrăutățirea astmului preexistent
- Curgere sau înfundare a nasului
- Tensiune arterială scăzută
- Greață și vărsături
- Diaree