Din cuprinsul articolului
Administrația Trump analizează posibilitatea închiderii bazei militare din Alexandroupolis, Grecia, un punct strategic important al NATO în Europa de Est, ca parte a negocierilor dintre Washington și Moscova.
Potrivit presei elene, decizia vine în urma unor „discuții pozitive și productive” dintre delegațiile SUA și Rusia, privind viitorul conflictului din Ucraina.
Putin și Erdogan, în spatele presiunii pentru închiderea bazei
Rusia și Turcia au criticat în mod repetat prezența militară americană la Alexandroupolis, considerând-o o amenințare la adresa intereselor lor regionale. Președintele rus Vladimir Putin s-a opus încă de la începutul crizei ruso-ucrainene existenței acestei baze, în timp ce Recep Tayyip Erdogan a solicitat de mai multe ori închiderea ei, argumentând că afectează echilibrul de putere în regiune.
Baza militară din Alexandroupolis a fost esențială pentru transferul de trupe și armament către Ucraina, reprezentând un obstacol major pentru Rusia. Închiderea ei ar oferi Turciei control total asupra Bosforului, eliminând astfel avantajul strategic de care NATO și Ucraina au beneficiat până acum.
Se pregătește Trump să facă un compromis major?
Raportul citat de presa elenă sugerează că Trump ia în calcul această mutare în contextul unei posibile soluționări a conflictului din Ucraina, fiind convins că prezența militară americană în regiune nu va mai fi necesară.
Administrația de la Washington nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informațiile, ceea ce ridică semne de întrebare privind direcția politicii externe a lui Trump față de Rusia și NATO.
Dacă baza de la Alexandroupolis va fi închisă, ar putea însemna o schimbare radicală în echilibrul de securitate al Europei de Est, lăsând aliații NATO – inclusiv România – într-o poziție mai vulnerabilă în fața amenințării rusești.