Din cuprinsul articolului
De la preluarea celui de al doilea mandat de preşedinte al SUA, Donald Trump a luat o serie de decizii controversate, carea au stârnit panică mai ales în Europa. Fie că este vorba de războiul majorării tariferlor vamale, fie de implicarea în conflictul dintre Rusia şi Ucraina, liderul de la Casa Albă continuă să şocheze comunitatea internaţională
Într-o declaraţie recentă, Trump susține că pentru a obține Groenlanda este dispus să apeleze inclusiv la forță militară. O astfel de decizie ar pune SUA într-un conflict cu o țară membră NATO, asta pentru că Groenlanda este teritoriu autonom aparținând Danemarcei.
În replică, diplomaţia daneză a deplâns virulenţa criticilor vicepreşedintelui american J. D. Vance cu privire la o presupusă inacţiune a acestei ţări nordice în Groenlanda.
”Suntem deschişi criticilor, dar pentru a fi întru totul oneşti, nu apreciem tonul pe care au fost formulate”, a declarat ministrul danez de Externe Lars Løkke Rasmussen într-o înregistrare video postată pe reţele de socializare. ”Nu aşa te adresezi aliaţilor tăi apropiaţi, iar eu consider în continuare Danemarca şi Statele Unite drept aliaţi apropiaţi”, a adăugat el.
Opțiunea militară este pe masă
Însă preşedintele Statelor Unite Donald Trump nu a ţinut cont de acest avertisment. ”Vom avea Groenlanda. Da, 100%!”, a declarat el la NBC News.
Liderul de la Casa Albă a spus că există ”o bună probabilitate” ca Statele Unite să anexeze Groenlanda ”fără să recurgă la forţa militară”, dar a dat asigurări că ”toate opţiunile sunt pe masă”.
Jurnaliştii l-au întrebat după aceea despre mesajul pe care l-ar trimite restului lumii această anexare şi în mod special Rusiei. ”Nu mă gândesc cu adevărat la asta”, a răspuns Trump.
”Nu-mi pasă cu adevărat de asta. Groenlanda este un subiect foarte special, foarte diferit. Este vorba despre pacea internaţională, despre securitate şi despre forţă”, a declarat el.
”Sunt vapoare care navighează în largul Groenlandei, care vin din Rusia, din China şi din alte locuri din lume. Nu vom lăsa lucrurile aşa. Asta va face rău întregii lumi şi Statelor Unite”, a adăugat el, potrivit rtv.net.
”Faceţi cuburi de gheaţă, nu război”
Trump a făcut noile declaraţii controversate la doar o săptămână de tensiuni puternice între Statele Unite şi Danemarca, declanşate de anunţul unei vizite nedorite a liderilor americani în acest teritoriu autonom danez, o deplasare care a fost până la urmă redusă la baza americană de la Pituffik.
Câteva sute de persoane s-au adunat în faţa Ambasadei Statelor Unite la Copenhaga, agitând pancarte cu mesaje de genul ”Trump/Putin stealing countries” (”Trump şi Putin fură ţări”), ”Yankees go home” (”Yankeilor, duceţi-vă acasă”) sau ”Make icecubes not war” (”Faceţi cuburi de gheaţă, nu război”).
JD Vance a criticat dur Danemarca
Într-un discurs în singura bază militară americană în Groenlanda, J. D. Vance a acuzat că Danemarca ”nu a făcut treabă bună pentru poporul Gronlandei”, reproşându-i mai ales că nu a investit suficient în vastul teritoriu arctic pe care-l râvneşte Donald Trump.
”Noi credem că locuitorii Groenlandei sunt raţionali, că vom putea încheia un acord în stilul lui Donald Trump, pentru a asigura securitatea teritoriului, dar şi a Statelor Unite ale Americii”, a rezumat el într-un discurs la baza militară.
”Acordul apărării din 1951 le oferă Statelor Unite multe posibilităţi să aibă o prezenţă militară mult mai puternică în Groenlanda. Dacă asta este ceea ce vreţi, să discutăm despre asta”, i-a replicat ministrul danez de externe, referindu-se la un text care reglementează prezenţa americană în Groenlanda.