Sari la conținut

TRUCURI SIMPLE. Cum să tai ceapă fără să-ți lăcrimeze ochii?

Ceapa
Sursă foto: Shutterstock

Din cuprinsul articolului

Ceapa este una dintre cele mai apreciate legume și este folosită pentru a da savoare diverselor preparate culinare, dar şi pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

Dar preparea acestgei legume cu proprietăţi miraculoase poate fi o provocare pentru gospodine, care lăcrimează sau simt o usturime la ochi atunci când taie ceapa. Cu toate astea, specialiștii au oferit o serie de sfaturi pentru a scăpa de disconfort.

Pentru a evita lacrimile tradiționale, ceapa trebuie mai întâi pusă în apă rece. Cum să o tai? Cu un cuțit foarte ascuțit, va trebui să îndepărtați partea inferioară, împărțind-o în jumătate și îndepărtând coaja.

Atunci când îl tai, bulbul de ceapă eliberează o substanță numită alliinase, ce la rândul ei emite molecula iritantă numită tiopropanal sulfoxid, responsabilă de iritarea și lăcrimarea ochilor. Această moleculă este un ulei esențial sulfurat, ce poate ajunge cu ușurință în nas, unde va irita mucoasa nazală.

 

Acțiunea iritantă a tiopropanalului sulfoxid duce la senzația de usturime, iar ochii încep să lăcrimeze. Cu toate astea, există o serie de trucuri prin care poți scăpa de probleme.

Cum să nu lăcrimezi de la ceapă

Primul truc este să ungi tocătorul cu o felie de lămâie înainte să te apuci de treabă. Dacă faci asta, vei putea tăia ceapă cu ușurință, ochii tăi fiind protejați împotriva iritării. În plus, mirosul puternic al cepei nu va impregna tocătorul. Pune cuțitul în congelator și lasă-l acolo timp de 15 minute înainte să tai ceapă. Așteaptă ca lama cuțitului să devină foarte rece.

Un alt truc este să lași hota pornită până termini. Atunci când vrei să tai ceapă în bucățele, ai grijă că bucătăria ta să fie bine ventilată, astfel încât să dispersezi acizii eliberați ce îți irită ochii. Poți pune și ceapa în congelator pentru a emite o cantitate mai mică de tiopropanal sulfoxid atunci când este tăiată.

Specialiștii îți recomandă să alegi cuțite de calitate pentru a tăia această legumă. Evită cuțitele zimțate, deoarece acestea îngreunează procesul tăierii și sporesc cantitatea de enzime emise. Cel mai bine este să îți cumperi un recipient cu apă și să-l ții aproape de tocător până termini de tăiat. Ține o oală cu apă fierbinte în bucătărie. Aburul emis de aceasta va dispersa gazele emise.

Citeşte continuarea AICI.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel