Sari la conținut

Trucuri prin care scapi de dependenţa de zahăr

Potrivit cercetatorilor, după o lună în care zahărul este consumat zilnic, structura creierului se modifică, adap­tân­du-se creşterii progresive de dopamină. Creierului începe să-i placă dulcele şi se­cretă mai mulţi receptori ai dopaminei. Astfel se intră într-un cerc vicios: cu cât nivelul dopaminei este mai mare, cu atât creşte nevoia de zahăr.

În aparitia dependenţei este implicată dopamina – unul dintre principalii neurotransmiţători de la nivelul sistemului nervos. Consumul excesiv de zahăr determină creşterea nivelului de dopamină. Pentru a scăpa de această dependenţă, dieta şi stilul de viaţă joacă un rol important:

Strategii pentru a scăpa de dependenţă

  • Primul pas în acest scop este evitarea zahărului rafinat;
  • Reducerea consumului de sare şi de lactate, deoarece ambele cauzează pofta de dulce;
  •  Consumarea alimentelor bogate în proteine;
  • Ceaiul de fenicul, anason şi rădăcină de lemn dulce stabilizează nivelul glicemiei;
  • Merele, anghinarea, sfecla, rădăcina de brusture, legumele cu frunze verzi şi carofii dulci, reduc pofta de dulce;
  • Include în dietă alimente sau suplimente de vitamina D şi Omega 3, deoarece potrivit unui studiu, atunci cand nivelul de vitamina D este scăzut, hormonul care conferă senzaţia de saţietate nu functionează, astfel că vei simţi nevoia să mănânci tot timpul. Acizii graşi Omega 3 sunt implicaţi în funcţionarea normală a celulelor creierului şi în controlul insulinei;
  •  Odihneşte-te suficient: când suntem obosiţi, folosim adesea zahărul ca sursă de energie.

Odată ce ai scăpat de dependenţa de zahăr vei avea mai multă energie, vei fi mai sănătos, starea emoţională va fi îmbunătăţită şi nu vei mai simţi pofta de dulce.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel