Categories: Ştiri sănătate

Trucuri prin care puteți preveni și evita apariția mahmurelii

Greaţa, vărsăturile şi durerile de cap apărute în urma excesului de alcool pot fi înlăturate cu odihnă şi hidratare. Anumite trucuri indicate înainte, în timpul şi după ce aţi băut vă pot fi de mare ajutor

Prevenţia este cea mai importantă metodă de a scăpa de mahmureală, iar asocierea mâncărurilor grase cu cele bogate în fibre este o bună soluţie în acest sens.

Aşa că, ÎNAINTE SĂ ÎNCEPEŢI SĂ BEŢI:

„Consumaţi alimente bogate în grăsimi şi fibre pentru că împiedică alcoolul să ajungă în sânge”, este sfatul decanului Colegiului Naţional de Medicină din Portland, Chris Meletis.

 

De asemenea, bazaţi-vă pe vitamina C (din fructe sau pastile). Pe lângă proprietatea de a lupta împotriva răcelilor, poate proteja şi împotriva simptomelor mahmurelii.

ÎN TIMP CE BEŢI:

  • Optaţi pentru băuturi mai puţin colorate cum ar fi vodca sau ginul şi alegeţi un singur fel de băutură. În acest fel, puteţi urmări mai uşor cantitatea de alcool consumată şi este mai puţin probabil să apară mahmureala.
  • Alternaţi alcoolul cu apă. Asta vă ajută să evitaţi deshidratarea. „Chiar şi în timpul petrecerii, două pahare de apă la unul de alcool fac ca acesta să se absoarbă încet”, precizează Eduard Adamescu, medic nutriţionist la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Calea Moşilor” din Bucureşti.
  • Consumaţi alimente care conţin ceapă şi brânză. Ceapa este bogată în zahăr şi accelerează metabolismul, iar brânzeturile împiedică absorbţia alcoolului în sânge.

DUPĂ CE AŢI BĂUT:

  • Nu ezitaţi să consumaţi sucuri de fructe. „Fructoza restabileşte nivelul glicemiei şi ajută la eliminarea alcoolului”, precizează medicii, care recomandă şi carbohidraţii care absorb alcoolul rămas în stomac, cresc glicemia şi combat greaţa.
  • Alte alimente indicate sunt ouăle, carnea de pui sau curcan şi iaurtul. Acestea conţin cisteină care ajută la curăţarea ficatului de radicali dăunători şi calmează aciditatea gastrică. Foarte bun e şi ceaiul verde îndulcit cu miere – ceaiul curăţă ficatul de toxine, iar mierea, pe care o puteţi consuma şi separat e un pansament gastric de excepţie.

„Hidratarea e importantă după abuzul de alcool. Consumaţi apă plată, sucuri naturale de citrice şi ceai verde care conţine substanţe detoxifi ante”.
PROF. DR. GHE. MENCINICOPSCHI, specialist în alimentaţie

De la cafea amară şi lapte la murături, zeamă de varză şi pastile anti-mahmuraelă

  • Un alt remediu popular este cafeaua amară, dar în afara efectului de trezire, nu e prea utilă în lupta cu mahmureala.
  • La mare căutare în dimineaţa de după petrecere sunt şi murăturile sau zeama de varză. Chiar dacă taie greaţa şi grăbesc digestia, aceste alimente nu îndepărtează complet starea de rău.
  • Deşi este în vogă în popor, o bere sau o duşcă anesteziază puţin, cât să nu mai simţi nimic, dar când trece efectul, va fi şi mai rău.
  • Cea mai simplă modalitate de a scăpa de mahmureală rămâne odihna suficientă, pentru că, în timpul somnului, procesul de detoxifiere este accelerat. ,,După ce am făcut exces de alcool, în primul rând trebuie să ne odihnim pentru că ficatul, care este principala uzină de detoxifiere, începe să lucreze doar în timpul somnului”, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
  • O soluţia la modă în ultimii ani şi la noi sunt medicamentele contra mahmurelii. Medicamentul Blowfish, spre exemplu, face ca greaţa, vărsăturile sau oboseala să dispară complet în doar 15 minute. Pilula conţine 500 de miligrame de aspirină, 60 de miligrame de cofeină şi un antiacid pentru a calma stomacul.
    „Ştiu că cei de la Biofarm produc un soi de cărbune medicinal cu proprietăţi antimahmureală, dar nu-l avem în stoc”, recunosc reprezentanţii farmaciilor Dona. Cei de la Sensiblu au găsit însă o alternativă. „Alcovit este un medicament eficient. Sunt trei pliculeţe, care se iau câte unul pe zi şi fiecare dintre ele conţine complex de vitamina B, calciu şi silicaţi minerali naturali (Clinoptilolit). Are gust plăcut, de lămâie verde”, explică una dintre farmacistele Sensiblu.

Sursa: Evenimentul Zilei, http://www.evz.ro/pagina-subcategorii/sectiune/sanatate.html

Recent Posts

Horoscop 25 noiembrie – 2 decembrie: Leii strălucesc, Capricornii renasc

Numerologul Mihai Voropchievici a făcut previziuni astrologice, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul pentru săptămâna…

6 minute ago

Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale: Luptă strânsă între doi candidați pentru turul 2

Alegeri prezidențiale 2024. Românii și-au votat președintele. Surprinzător, însă lupta pentru Cotroceni este foarte strânsă între…

26 de minute ago

Călin Georgescu a făcut scufundări în apa rece ca gheața: Când intru în apa rece, comunic cu Dumnezeu

Călin Georgescu a  făcut scufundări în apa rece ca gheața a unui lac din Austria.…

46 de minute ago

Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2: Ciolacu, Simion, Lasconi sau Georgescu-

Călin Georgescu, un candidat independent cu viziuni pro-ruse și ultra-naționaliste, conduce surprinzător în rezultatele parțiale…

2 ore ago

Călin Georgescu, mesaj după rezultatele exit-poll: „Astăzi, prin candela aprinsă a speranței, a renăscut curajul de a fi român”

Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…

9 ore ago

George Simion, mesaj după rezultatele exit-poll: „Revendicăm intrarea în turul doi. Suntem cea mai mare amenințare pentru acest sistem”

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…

10 ore ago

Citeste si: