Categories: Expertul zilei

Trucuri pentru a ne stăpâni pofta de DULCE. Un nutriționist celebru ne învaţă cum să ne luăm adio de la gustările dulci

Când suntem stresați, o porție zdravănă de ciocolată este remediul la care apelăm cu toții. Avem impresia că o porție zdravănă de ceva dulce ne scapă de tulburarea iscată. Dar ce ne facem cu kilogramele depuse? Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie, ne învaţă cum să ne stăpânim pofta de dulce.

Trucuri pentru a ne stăpâni pofta de DULCE. Un nutriționist celebru ne învaţă cum să ne luăm adio de la gustările dulci

Mintea ne trimite către zahăr pentru că ne va da confort. În momentul în care vedem dulcele, salivăm și vrem să mâncăm. Dar cum procedăm să dispară pofta de dulce?

„De fapt, noi ceea ce simțim este o emoție nepotrivită, pentru că nu știm ce să facem cu ea, nu ne-a învățat nimeni și asocierea din mintea mea mă trimite către dulce pentru că știu că îmi va da confort”, a precizat Anca Alungulesei.

Alungulesei: Ne auto-dresăm exact pe sistemul Pavlov

Specialiştii susţin că este important să învăţăm să controlăm această cerere falsă a organismului.

„Noi ne auto-dresăm exact pe sistemul Pavlov. În momentul în care vedem dulcele, salivăm și vrem să mâncăm. În momentul în care ne amintim de el, simțim că poftim. Ceea ce trebuie să facem este să ne auto-dresăm, să ne redresăm, dacă putem să spunem așa. Și cum facem lucrul ăsta?”, explică terapeutul în nutriţie.

Mâncăm și ne ducem către dulciuri pentru a ne simți mai bine

„Toți clienții mei îmi semnalează pofta aceasta venind în cele mai emoționale momente, pentru că de fiecare dată întreb: „cum te simțeai atunci când a venit pofta?”, „păi eram anxioasă, m-am speriat, eram furioasă.”. În 90% din cazuri, ce facem? Mâncăm și ne ducem către dulciuri pentru a ne simți mai bine. Recomandarea mea și strategia pe care merg eu este următoarea: stai acolo în pofta aceea, pentru că ea va dispărea, nu se va amplifica și nu vei muri cu siguranță dacă nu vei mânca dulce”, spune terapeutul.

Zahărul păcălește organismul

De fapt, la nivel neuronal chiar se instalează o stare de panică. Zahărul la nivelul creierului acționează fix ca un drog. Dulcele sau mâncarea este doar un instrument care păcălește organismul.

Dulcele sau mâncare

„Este fix ca un drog, pentru că zahărul la nivelul creierului acționează fix ca un drog. Dulcele sau mâncarea este doar un instrument prin care tu te duci din punctul A în punctul B, adică te simți neliniștit te liniștești, ești anxioasă te liniștești, ești furioasă și ajungi să te simți în confort. Deci mâncare sau dulcele este doar instrumentul care te conduce către, nu este problema. Problema este aici, la ceea ce simți, la ceea ce te activează pe tine”, a mai declarat Anca Alungulesei.

Ce ne țin departe de pofta de dulce?

„Folosești exerciții de respirație, de relaxare și ai să vezi că foarte ușor ea începe să treacă. Orice variantă care ne îndepărtează de la acel desert care tu deja știi că nu îți face bine și că există o oarecare dependență acolo este foarte în regulă. Deci întotdeuna înlocuim cu ceva ce ne face cel mai mic rău, adică simți să mănânci dulce alege ceva care se încadrează în categoria sănătos, chiar dacă este încărcat caloric. Alege opt curmale în loc de o prăjitură”, spune specialistul.

Dacă nu reuşeşti din prima zi, nu renunţa, nu te blama, procesul poate dura chiar şi câteva săptămâni sau chiar luni.

„Ceea ce obții tu făcând lucrurile astea pas cu pas, pentru că este un proces, nu este un buton pe

care apreși și nu dispare peste noapte, este că devii din ce în ce mai puternică și din ce în ce mai centrată pe tine, pentru că ajungi să te cunoști. Și de fapt ceea ce se întâmplă este că începi să îți activezi recompensa internă că reușești, că meriți, că în sfârșit îți atingi obiectivul care e mult mai puternic decât orice savarină sau orice ciocolată. Deci când ajungi în punctul ăsta în care recompensa internă e mult mai puternică decât cea externă, pofta s-a rezolvat”, a mai explicat terapeutul în nutriţie.

După ce înveţi să îţi controlezi pofta de dulce, din când în când, te poţi întoarce şi la micile plăceri.

„Nu vrem să anulăm poftele, să nu mai mâncăm niciodată dulce, că până la urmă e plăcerea gustului. Ceea ce îi învăț eu pe oamenii cu care lucrez e cum să facă să nu se mai lase dominați de acel dulce, pentru că știm cu toții că niciodată nu poți să te oprești la câte lingurițe ai zis sau niciodată nu poți să te oprești la două pătrățele de ciocolată, de obicei termini toată ciocolata.

De a te poziționa tu deasupra desertului, nu a pune desertul stăpânire pe tine, doar despre asta este vorba. Și după ce înțelegi acest proces și te întărești pe interior atunci poți să guști din când în când orice desert îți dorești”, a explicat Anca Alungulesei, potrivit Antena 3.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: