Sari la conținut

TRUCURI. Cum să pregătești murături ca la bunica acasă

Murături
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

Pentru a obține cele mai bune murături ca la bunica acasă, care să își păstreze gustul și proprietățile chiar și pe timpul iernii, este important să știm câteva trucuri simple. 

Murăturile sunt nelipsite de la masă și sunt pregătite cu grijă de gospodine, depozitate în cămară și servite în sezonul rece. Murăturile asortate sunt gustoase, ușor de făcut și pot fi adaptate în funcție de preferințe fie că vorbim de castraveți murați, gogonele murate la borcan, conopidă în oțet, dovleceii murați, gogoșarii murați în oțet, varza murată și multe altele.

Toate aceste rețete sunt ușor de făcut, iar pentru a ne bucura de gustul murăturilor mai mult timp, este important să știm cum să pregătim saramura perfectă pentru murături. Mai mult, murăturile trebuie depozitate la loc uscat și răcoros pentru a se menține mai mult timp.

Pe lângă gustoasele murături, din cămară nu trebuie să lipsească delicioasele compoturi sau zacusca. Aceste preparate culinare gustoase sunt ușor de făcut, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta de odinioară a bunicii, succesul va fi garantat și ne vom încânta papilele gustative cu adevărate delicii.

Trucul care te ajută să faci murături delicioase

Dacă vrem să pregătim pentru sezonul rece niște murături asortate la borcan atunci vom avea nevoie de 3 kg de pătlăgele, o căpățână de conopidă, 5 morcovi, o căpățână de țelină și frunze de țelină, o sfeclă roșie, 4 bucăți de hrean, 2 ardei iuți, o căpățână de usturoi, 4 mere sau gutui, după preferințe, boabe de piper, boabe de muștar, frunze de dafin, frunze de vișin, bețe de mărar și sare neiodată.

muraturi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Mai întâi se spală gogonelele și se pun la scurs. După aceea se curăță morcovii, sfecla și țelina și se taie felii. Hreanul se curăță de coajă și se taie pe lung în fâșii subțiri. În borcanele sterilizate se pun bețele și frunzele de țelină, apoi se așază legumele asortate astfel încât să încapă cât mai multe în borcan, potrivit bzi.ro.

Printre ele se așază câte un cățel de usturoi, bucățele de hrean și ardei iute pentru a oferi murăturilor un plus de savoare. După aceea se pregătește saramura pentru murături. Se pune apa la fiert, iar la 1 l de apă se pune o lingură de sare grunjoasă, apoi se adaugă în apă foile de dafin, boabele de piper și de muștar.

După ce apa dă în clocot și sarea se topește, se mai lasă puțin, se ia de pe foc și se pune saramura călduță în borcane peste legume. Se presează murăturile cu bețele de mărar, iar deasupra se pun frunze de vișin astfel încât murăturile să stea sub saramură. Se pun capacele la borcane și se lasă borcanele cu murături asortate la loc uscat și răcoros.

După două săptămâni se pune în fiecare borcan câte o aspirină pentru ca zeama să se păstreze limpede și să nu facă floare deasupra. Se depozitează borcanele în cămară pentru a-și păstra prospețimea mai mult timp. Cu siguranță vom obține cele mai bune murături de casă făcute după rețeta de odinioară a bunicii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel