Sari la conținut

Trucuri ca să consumați mai puțină sare

Sarea dă mâncărurilor o savoare deosebită, le menţine proaspete pe o perioadă mai mare de timp, însă este deosebit de periculoasă pentru sănătate. Studiile arată că odată cu apariţia hipertensiunii creşte şi riscul instalării bolilor de inimă ori al producerii infarctului.

„Unui hipertensiv chiar şi o picătură de sare îi poate face rău. Rinichiul va face un efort prea mare dacă mâncaţi sărat şi veţi fi nevoiţi să beţi multă apă pentru a-l ajuta. În acest fel, veţi creşte presiunea pe care sângele o exercită în vase“, explică medicul nutriţionist Ionuț Ștefan.

Folosiţi cimbru, busuioc şi ghimbir

Şi, oricât de gustoasă ar fi sarea în mâncare, există posibilitatea de a o înlocui, fără a sacrifica gustul preparatelor. Cel mai la îndemână sunt condimentele, a căror ofertă pe piaţă este din ce în ce mai bogată şi mai variată.

De asemenea, nu uitaţi ceapa şi usturoiul ori verdeţurile – pătrunjelul, mărarul sau leuşteanul. „Folosiţi cât mai multe ierburi aromate şi veţi da un gust excelent mâncărurilor. Cu puţin piper, cu câteva plante aromate şi puţin chili veţi obţine mâncăruri foarte gustoase“, mai spune nutriționistul.

În privinţa condimentelor, este bine să fiţi precauţi cu cele de tip vegeta sau delikat. ”Conţin conservanţi, coloranţi şi 40%-50% sare“, menţionează medicul nutriţionist. Specialistul spune că percepţia oamenilor este greşită atunci când spun că prin folosirea acestora dau gust mâncărurilor, pentru că în realitate le fac deosebit de nesănătoase.

Atenţie la brânză, caşcaval şi peşte conservat!

Un alt sfat pe care vi-l dau nutriţioniştii este să evitaţi pe cât posibil conservele şi mezelurile. ”Conservele de peşte, caşcavalul şi brânzeturile sunt pline de sare“, specifică nutriționistul. Dacă sunteţi «fani» ai brânzeturilor, ar fi bine să aveţi în vedere că nu puteţi scoate sarea din ele lăsându-le în apă. „Trebuie să aveţi grijă la cantitatea pe care o mâncaţi. Brânza trage apă, devine mai moale, dar nu se desărează“, specifică medical.

La restaurant, comandaţi peşte şi salate

Pentru a controla conţinutul de sare din alimente, cel mai bine este să vă hrăniţi cu produse preparate în casă. Însă, când nu aveţi această posibilitate, trebuie să aveţi în vedere că mâncarea primită la resturant este foarte sărată. Soluţia este fie să consumaţi mai puţin, fie să comandaţi dietetic. „Mizaţi pe salate, fripturi la grătar, peşte şi evitaţi sosurile“, vă recomandă medicul nutriţionist Ionuț Ștefan.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel