Din cuprinsul articolului
Cele mai consumate fructe și legume, cumpărate din centrele comerciale, sunt pline de pesticide. Potrivit unor teste efectuate de ANSVSA, o persoană care consumă legume sau fructe ingerează până la 10 pesticide diferite.
Trucul simplu care te ajută să cureţe alimentele
Se pare că bicarbonatul de sodiu (folosit în gastronomie, cât şi pentru curăţare sau ca ingredient în pasta de dinţi) este foarte bun la descompunerea a două tipuri de pesticide: tiabendazolul şi phosmetul.
Astfel, oamenii de ştiinţă spun că o soluţie pentru consumul de fructe şi legume în siguranţă este stropirea acestora cu un pic de bicarbonat de sodiu, în combinaţie cu spălarea normală.
Turnați apă și oțet de mere într-o sticlă cu pulverizator, apoi adăugați o linguriță de bicarbonat de sodiu. Așteptați ca oțetul și bicarbonatul de sodiu să reacționeze, apoi închideți sticla. Ulterior, pulverizați legumele cu această soluție. Asigurați-vă că clătiți cu apă rece înainte de utilizare.
Cum îţi dai seama că roşiile sunt bune de consum
Specialiştii în horticultură au uneori motive întemeiate să creadă că cele mai multe roşii cu această trăsătură provin din solariile sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanţe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.
„Trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor.
Specialiștii spun că, dacă tai o roșie în jumătate și o analizezi, alveolele în care se află semințele ar trebui să fie exact de aceeași dimensiune. Dacă sucul din interiorul roșiei are o consistență vâscoasă, acesta este un alt semn că a fost crescută cu multe chimicale și substanțe de coacere.
Un alt detaliu demn de luat în seamă este acela că roșia sănătoasă nu trebuie să prezinte pe miez vinișoare de culoare alb-gălbuie. Prezența lor denotă că semințele din interior încep să încolțească și acumulează solanina, o substanță extrem de toxică pentru organism.
Efecte periculoase, potrivit OMS
Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra faptului ca, in fiecare an, sunt inregistrate, in medie, 3 milioane de cazuri de otravire cu pesticide cu precadere in tarile aflate in curs de dezvoltare.
Mai mult, dintre toate persoanele, copiii sunt cei mai afectati de efectele nocive ale acestor substante chimice, chiar si o cantitate redusa de pesticide afectandu-le organismul fragil.
Expunerea la o cantitate ridicata de substante chimice provoaca afectiuni neurologice (pierderea memoriei si a coordonarii miscarilor, pierderea abilitatii organismului de a raspunde la stimuli, reducerea abilitatii motorii, afectarea vazului), astm, alergii, afectiuni ale aparatului reproducator, ale sistemului endocrin, dar si cancer sau afectiuni ale fatului – in cazul femeilor insarcinate.