Din cuprinsul articolului
În zilele caniculare, dacă nu aveți aer condiționat, locuința dumneavoastră se poate simți ca un cuptor. Pentru a vă bucura de puțină răcoare, puteți încerca un truc simplu cu ajutorul unui ventilator. În cel mai scurt timp, aerul devine mai respirabil, folosind câteva metode ieftine pe care oricine le poate face.
Ventilator
Ventilatorul este o opțiune excelentă pentru a vă face casa confortabilă atunci când afară este foarte cald. De fapt, nu răcește aerul, ci doar îl menține în mișcare pentru a vă face să vă simțiți mai răcoros. Unde și cum îl așezi contează pentru a obține cele mai multe vibrații de răcoare, după cum menționează ego.ro.
De exemplu, ventilatoarele de podea funcționează cel mai bine ascunse într-un colț pentru o mai bună circulație a aerului. Dacă afară este mai răcoare decât înăuntru, puneți ventilatorul lângă fereastra deschisă. Cel mai bine este să o faci noaptea, când afară este răcoare. Ventilatorul va aspira aerul rece și îl va aduce înăuntru, după cum susține sursa citată.
Cum să faci răcoare cu ajutorul cuburilor de gheață
O modalitate excelentă de a vă menține casa răcoroasă este folosirea ventilatorului ca umidificator improvizat. Dacă locuința ta pare prea uscată, poți crește umiditatea folosind ventilatorul. Iată un truc simplu: umeziți o cârpă sau un prosop subțire și atârnați-l în fața ventilatorului. Pe măsură ce aerul circulă, acesta usucă țesătura, eliberând umiditatea în aer.
Puteți, de asemenea, să creați o briză răcoroasă plasând un bol cu cuburi de gheață în fața ventilatorului. Dacă poziționați un bol cu cuburi de gheață chiar acolo unde suflă ventilatorul, temperatura camerei va scădea cu câteva grade.
În esență, ventilatorul suflă aer pe suprafața gheții, făcând-o mai rece. Până când toată gheața se topește, temperatura camerei poate fi cu 2-3 grade mai mică.
Umbrește ferestrele
Acoperirea sau umbrirea acestor ferestre este o metodă eficientă de a reduce căldura din locuință. Iată câteva idei eficiente:
– Acoperirea ferestrelor din interior – Închide ferestrele și acoperă-le cu accesoriile clasice: draperii, jaluzele sau storuri. Cu cât sunt mai opace, cu atât vor bloca mai bine razele soarelui, însă nu uita că și culorile închise au rolul de a atrage căldura, arată cei de la Brico Depot
– Acoperirea ferestrelor din exterior – O soluție foarte elegantă este să instalezi obloane mobile pe pereții exteriori. Acestea pot fi batante, dar și culisante.
– Umbrirea ferestrelor din exterior – O altă metodă de a îmbunătăți design-ul exterior al casei tale este montarea unor corpuri care să umbrească ferestrele, împiedicând razele puternice din mijlocul zilei să pătrundă în locuința ta. Poți crea umbră cu ajutorul copertinelor reglabille sau a pergolelor din lemn, dar și cu ajutorul plantelor; un copac cu o coroană aflată în dreptul ferestrei sau o boltă de viță de vie pot schimbă total climatul din casă ta. Chiar dacă nu reprezintă o soluție rapidă, creșterea plantelor reprezintă o soluție ecologică și sănătoasă.
– Folii reflectorizante – Deși nu este o soluție estetică, învelirea geamurilor în partea exterioară cu o folie de aluminiu va duce la reflectarea razelor soarelui, departe de interiorul case tale.
– Cearșaful umed – Nici această soluție nu este tocmai arătoasă, însă răcoarea pe care o produce cu siguranță va compensa. Umezește un cearșaf cu apă rece și agață-l în dreptul ferestrei, în interior, permițând curenților de aer să treacă. În încăpere nu va fi doar considerabil mai răcoare, dar aerul se va și umidifică și va fi mai ușor de respirat.
Scoate din priză electrocasnicele pe care nu le folosești
Fiecare consumator de curent electric generează o cantitate considerabilă de căldură, iar toate electrocasnicele din locuința ta pot contribui la creșterea temperaturii.
De aceea, este recomandat ca, în timpul zilei, să le ții închise pe cele pe care nu le folosești în mod constant sau chiar să le scoți din priză.
Pune plante la fereastră
Nu trebuie decât să plasezi ghivecele cu plantele în dreptul ferestrelor și pe balcon. Astfel, ele vor absorbi o mare parte din energia solară care pătrunde în casă.
De asemenea, plantele au rolul de a curăța și purifica aerul din încăpere prin oxigenul pe care îl produc.