Din cuprinsul articolului
De regulă, 70% dintre afecțiuni apar din cauza stilului de viață dezechilibrat, iar obezitatea nu face excepție. Iar un risc redutabil pentru sănătate îl presupune colesterolul crescut, care poate provoca boli grave cardiovasculare prin apariţia plăcilor de aterom.
Specialiştii spun că, dacă avem o alimentație echilibrată, facem zilnic cel puțin 30 de minute de mișcare moderată, renunțăm la fumat și limităm consumul de sare și de zahăr, toate aceste alegeri ne pot ajuta să creștem colesterolul bun și să ne păstrăm tonusul fizic și psihic.
În mod natural, colesterolul crescut apare după vârsta de 20 de ani din cauza stresului, a unei diete nesănătoase sau a sedentarismului. În cazul bărbaţilor, colesterolul începe să scadă după vârsta de 50 de ani, iar la femei colesterolul se menţine la un nivel relativ scăzut până la menopauză, după care începe să crească şi poate fi ţinut sub control cu ajutorul tratamentului medicamentos, în cele mai multe cazuri medicii preferând terapia cu statine.
Pentru că nu dă simptome neplăcute şi semne clinice evidente, se recomandă verificarea periodică a nivelului de colesterol în special în cazul persoanelor cu risc crescut.
Colesterolul este o substanță care ajută la buna funcționare a organismului, atunci când se încadrează în limite optime.
În general, 75% din colesterol este produs de ficat, iar restul de 25% provine din aportul alimentar. HDL-colesterolul sau „colesterol bun” transportă colesterolul din diverse părți ale organismului înapoi la ficat, care îl metabolizează și îl înlătură din organism, vasele de sânge fiind protejate de eventualele depuneri de grăsime. LDL-colesterolul sau „colesterol rău” este implicat în transportul colesterolului către țesuturi.
Un studiu recent demonstrează că un fruct banal poate reducere nivelul colesterolului în sânge în doar 7 zile. Este vorba de măr, dar care, potrivit autorilor studiului, ar trebui consumat uscat/deshidratat pentru a beneficia pe deplin de efectele sale protective.
Mai exact, oamenii de ştiinţă din Finlanda au descoperit că merele uscate (sau coapte la cuptor) reduc semnificativ nivelul colesterolului rău din sânge. La studiu au participat 2.500 de subiecţi, care au consumat, între altele, iaurt cu măr uscat în fievcare dimineaţă.
Astfel, s-a constatat că subiecţii care au consumat zilnic 70 de grame de mere uscate au obţinut cele mai bune rezultate. Se pare că secretul îl deţine antioxidantul din mere – pectina – o substanţă care normalizează nivelul colesterolului în mod natural.
Medicii au calculat efectele dietei cu mere uscate şi au stabilit că un consum zilnic al acestui fruct pe o perioadă de 3-4 luni de zile a redus nivelul colesterului cu 22-23 de procente, relevă datele studiului, citate de The Health Site.
Potrivit specialiștilor, 15 grame de fibre solubile consumate zilnic pot determina scăderea nivelului colesterolului cu până la 10%. Astfel, printre fibrele solubile care au acest efect se numără pectina, o substanță prezentă în măr care scade colesterolul “rău” și ajută procesul de digestie.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…