Din cuprinsul articolului
Tromboza reprezinta o afectiune caracterizata prin exacerbarea proceselor de formare ale cheagurilor vasculare care interfera cu circulatia sangvina prin obliterarea partiala sau completa a vaselor de sange si aparitia fenomenelor de ischemie tisulara. Formarea patologica a cheagurilor de sange poate avea loc la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare, vaselor mezenterice sau cerebrale dar si la nivel arterial (tromboza de artera pulmonara in situ).
Tromboza isi poate face aparitia din numeroase cauze, dar principalii factori de dezvoltare a trombozei in organism sunt stransi legati de alte conditii medicale, precum:
Cu toate acestea, principalele cauze care pot predispune o persoana la tromboza sunt: deteriorarea unei vene ca urmare a unei interventii chirurgicale, un accident, o trauma si inflamatia venelor dupa o infectie netratata corespunzator.
Simptomele trombozei pot fi delimitate in functie de localizarea cheagurilor de sange, adica in artere sau in vene. Astfel, o persoana care sufera de tromboza arteriala, va simti urmatoarele simptome:
Simptome usoare in timpul formarii cheagului de sange
Simptome severe daca tromboza arteriala nu este identificata in timp util
Simptomele in cazul trombozei venoase
Simptome usoare care indica clar formarea cheagurilor de sange:
Tromboza venoasa se dezvolta mai ales in zona picioarelor, simptomele fiind foarte usor de identificat dupa culoarea pielii si deseori poate aparea ca o forma de varice. Exista si simptome mai putin obisnuite ale trombozei, cum ar fi:
Uneori, simptomele pot fi atat de subtile incat tromboza nu este diagnosticata decat dupa ce s-a produs o complicatie grava, cum ar fi un accident vascular cerebral. Este important sa fim constienti de aceste simptome mai putin obisnuite si sa consultam un medic in cazul in care observam orice schimbare neobisnuita in starea noastra de sanatate.
Cauza trombozei este multifactoriala. Se considera ca apare atunci cand exista un dezechilibru intre mecanismul endogen de anticoagulare si hemostaza fiziologica, printr-un mecanism foarte complex din punct de vedere fiziopatologic. Trei factori comuni predispun la tromboza:
Starile de hipercoagulabilitate, care cresc riscul de a dezvolta cheaguri de sange, pot fi de doua tipuri:
Factorii de risc care pot favoriza aparitia de cheaguri de sange sunt:
Aparitia unui cheag de sange se poate datora atat unor conditii externe, cat si unor boli care se manifesta, printre altele, si prin formarea acestor trombi.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…