Din cuprinsul articolului
Tromboze venoase, risc pentru cei care călătoresc cu avionul. Se poate preveni, spun specialiștii.
Tromboza venoasă. Organismul uman, funcționând în parametri normali, va produce factori de coagulare, cum ar fi trombocitele și fibrina, atunci când un vas de sânge este lezat sau deteriorat, cu scopul de a preveni o pierdere masivă de sânge.
În condițiile în care producția este excesivă, circulația sângelui va fi obstrucționată și astfel se poate ajunge la formarea unui cheag de sânge care se deplasează prin fluxul sangvin”, spune Dr. Liudmila Frunza, medic specialist cardiolog .
Dr. Cătălina Trifan spune că există un factor de risc legat de deplasările cu avionul . Acesta spune că pacienții care au avut probleme cu tromboza venoasă profundă în antecedente, au şi risc mai mare de dezvoltare a trombozei. De e de făcut în această situație?
„Există un factor de risc legat de deplasările cu avionul peste şase ore, dar nu la pacienţii care nu au un istoric legat de asta. De obicei, pacienţii care au avut probleme cu tromboza venoasă profundă în antecedente şi care călătoresc cu avionul pe distanţe lungi, au şi risc mai mare de dezvoltare a trombozei. Şi atunci luăm măsuri, se iau medicamente înainte de zbor. Se ia un anticoagulant înainte de a se urca în avion, dacă e o cursă foarte lungă. La fel şi dacă este o călătorie lungă cu maşina”, a precizat dr. Cătălina Trifan la DC NEWS.
„Dar dacă pacientul vine şi nu are istoric, nici tratamente, nici traumatisme, cancere, intervenţii chirurgicale, absolut nimic? Dacă vine cu o tromboză venoasă profundă, ea poate să fie un trigger pentru faptul că are un cancer. Aşa s-a şi descoperit, de fapt. Medicul care a pus diagnosticul de tromboză venoasă profundă este cel care a observat asocierea cu cancerul de stomac. De aici a pornit toată povestea. Cancerul generează un status pro-coagulant, sângele formează mai uşor cheaguri, iar prima manifestare este o tromboză venoasă profundă”, a mai spune medicul.
Primul aliment la care trebuie să renunți în cazul tensiunii crescute. Prof. Trifan, Sanador, recomandare: Mic ”târg” cu pacienții
„Un factor de risc îl reprezintă hipertensiunea arterială. Ceea ce înseamnă creşterea valorilor tensionale peste 140 cu 90 mm coloană de mercur. Se consideră că orice scădere a valorii tensionale sub această valoare la pacienţii hipertensivi prin regim şi prin tratament medicamentos ţintit duce la scăderea riscului cardiovascular.
Se acceptă că pentru persoane până la 65 de ani ar fi ideal să avem o tensiune până în 130 cu 80 mm coloană de mercur. Iar peste 65 e acceptabil până în 140 cu 80 mm. Aceasta se poate obţine prin regim, prin recomandări.
Prima recomandare în cazul pacienţilor hipertensivi este să renunţe la consumul de sare în exces. E cel mai greu de realizat, dar nu imposibil. Totul e posibil dacă conştientizăm riscul pe care l-am avea dacă nu facem lucrul acesta”, a declarat dr. Cătălina Trifan.
Ideal ar fi să se mănânce 3-4 grame de sare pe zi
„În general, alimentele pe care noi le cumpărăm sunt procesate şi deja au o cantitate de sare suficientă pentru noi în fiecare zi. Ce le recomandăm pacienţilor care nu pot mânca fără sare. Ei consideră că trebuie să mai adauge sare peste sarea care deja există în alimente.
Atunci noi putem face un mic târg cu pacienţii şi recomandăm ca, dacă ei nu pot mânca complet fără sare şi vor să pună un vârf de sare în mâncare, să aleagă să cumpere pâinea fără sare. Şi de multe ori ei acceptă acest târg, preferă să mănânce pâine fără sare şi să pună puţin în mâncare, ca să aibă gust.
Ideal ar fi să se mănânce 3-4 grame de sare pe zi. Aici aş vrea să mai fac un comentariu. Există obiceiuri pe care trebuie să le anulăm de la început în discuţia cu pacientul. Sunt învăţaţi să pună sare pe mâncare înainte de a o gusta, un obicei foarte nesănătos. Pacienţii trebuie educaţi să renunţe la acest obicei, să fie atenţi la ce mănâncă, pentru că mâncarea se poate transforma în otravă, realmente”, a mai explicat specialistul.