Categories: Expertul zilei

Sângerările și fisurile anale nu sunt normale în niciun context. De ce trebuie să mergeți de îndată la proctolog, dacă aveți aceste simptome

Tromboza hemoroidală este definită ca un proces inflamator acut, însoțind formarea unui cheag (tromb) la nivelul vaselor hemoroidale externe (sau/și interne) cu caracter clinic dominat de simptomatologia dureroasă locală, neînsoțită de semne celsiene (febră, frison, durere pulsatilă, fluctuență, căldură locală, roșeață/edem inflamator) care însoțesc fenomenele supurative perianorectale.

Tromboza hemoroidală externă apare relativ brusc, după un efort de defecație (scaun dificil), după un episod diareic/scaun “exploziv”, efort fizic intens (mers la sală – ridicat greutăți, screamăt prelungit/ șezut prelungit pe vasul de toaleta, tuse puternică etc), debutând cu o senzație de tensiune anală particulară, care se transformă rapid în durere acută locală. Pacientul constată prin autopalpare în regiunea anală apariția uneia sau a mai multor tumefacții/umflături  foarte dureroase, care nu se reduc în lumenul canalului anal.

Din punct de vedere histologic, se pare că este vorba de ruptura unor vene cu constituirea unui hematom local, ce devine ulterior tromboză, mai degrabă decât un proces de tromboză produs în interiorul lumenului vascular, ne spune doctor Constantin Ungureanu, medic primar chirurgie generală la centrul Laurus Medical.

 CUM PUTEM PREVENI TROMBOZA HEMOROIDALĂ

Măsuri generale: prevenirea exceselor alimentare, a consumului de alcool și a sedentarismului, evitarea consumului de condimente.

Scopul este obținerea unui scaun normal, fără efort la defecație, făra șezut prelungit pe vasul de toaletă. Evitarea constipației prin măsuri simple, de “bun simț” cum ar fi: hidratatre corespunzătoare, alimentație bogată în fibre (fructe, legume), alimentație completă cu evitarea fast-food/ junk-food, alimente semipreparate și aditivate.

Combaterea diareei (a scaunelor explozive) prin măsuri igieno-dietetice corespunzătoare: reducerea din regimul alimentar a legumelor verzi, fructelor bogate în celuloză și, în general, a orcăror alimente care produc fermentație și/sau accelerează peristaltica intestinală. Reducerea consumului de laxative, adeseori (auto) administrate, fără aviz medical/investigații gastroenterologice de specialitate.

Măsuri specifice de educare a actului de defecație în sensul formării reflexului de defecație în condiții optime de confort, cel mai indicat fiind in mediul casnic, unde se pot aplica măsurile de igiena locală adecvate după scaun.

Evitarea efortului fizic intens intempestiv, fără o pregătire prealabilă a organismului, în sensul fiziologic al preluării unui flux sangvin periferic crescut pe un pat vascular venos nepregătit/ neadaptat.

SIMPTOME CARE AR TREBUI SA NE TRIMITĂ LA MEDIC

În primul rând durerea anoperianală apărută brusc, însoțită sau nu de tumefacție dureroasă, însoțită sau nu de sângerare (rectoragie) în vasul de toaletă sau pe hârtia de toaletă ar trebui să aducă pacientul în urgență la cabinetul proctologic de specialitate, pentru diagnostic precoce și tratament specific.

VARIANTE DE TRATAMENT

Tromboza acută hemoroidală externă beneficiază de tratament specific proctologic minim invaziv, cu ameliorare rapidă a simptomatologiei și recuperare rapidă fără deformări ale liniei anocutanate/anodermului. Trombectomia externă în variantă clasică sau cu radiofrecvență sub anestezie locală perianală este obligatorie în cazul trombozelor voluminoase externe recent constituite.

Trombozele hemoroidale externe vechi cu tendința la fibroză uneori ulcerate și parțial evacuate spontan beneficiază de mici intervenții locale – trombectomii parțiale/de completare – infiltrații cu lidocaină, care să combată spasmul sfincterian și topice locale cu antiinflamator / heparină inclusă dublate de medicație pe cale sistemică antiinflamatorie analgezică, tonice venoase de tip Diosmina Hesperidina și antibioterapie profilactică în cazurile cu fenomene tromboflebitice hemoroidale interne asociate sau cazurile cu tromboze interne ce asociază necroza mucoasei.

Recent Posts

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

23 de minute ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

53 de minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

o oră ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

o oră ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

2 ore ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Citeste si: