Categories: Glosar medical

Tromboza arterială: Simptome, cauze și tratament

Tromboza arterială este definită ca formarea unui cheag de sânge într-o arteră. Dacă fluxul sanguin este blocat către un organ vital, cum ar fi inima sau creierul, această afecțiune poate fi fatală.

Arterele sunt vasele de sânge responsabile pentru livrarea sângelui bogat în oxigen de la inimă către alte părți ale corpului.

În schimb, venele sunt vasele de sânge responsabile pentru întoarcerea sângelui către inimă. Cheaguri se pot forma în oricare dintre numeroasele artere și vene din organism.

Tromboza arterială: simptome

Este posibil să nu prezentați simptome până când fluxul de sânge către o parte a corpului este blocat. Când se întâmplă acest lucru (un proces numit ischemie), puteți experimenta: atac de cord, accident vascular cerebral, ischemie critică a membrelor și ischemie intestinală.

Simptome exacte

Simptomele exacte pe care le experimentați vor varia în funcție de locul în care s-a format cheagul. În general, totuși, puteți experimenta:

  • amorțeală într-o parte a corpului
  • dureri de cap
  • durere în piept
  • problema de respiratie
  • dificultate în mișcarea unui membru
  • ameţeală
  • durere abdominală

Tromboza arterială: Cauze

Persoanele care suferă de tromboză arterială au adesea depozite de grăsime pe pereții arterelor, care la un moment dat ajung să blocheze vasele. Aceasta se numește ateroscleroză și face ca arterele să se îngusteze și să se întărească, crescând riscul apariției cheagurilor de sânge.

Este mai probabil să dezvoltați ateroscleroză și tromboză arterială dacă fumezi, bei cantități excesive de alcool, esti obez sau dacă duci o viață sedentară.

Un istoric familial de ateroscleroză și un istoric personal de diabet zaharat, hipertensiune arterială sau colesterol ridicat vă pot crește, de asemenea, șansele de a dezvolta tromboză arterială.

Cum diferă de alte tipuri de tromboză

Tromboza poate fi diferențiată prin localizarea cheagului de sânge în organism:

  • Tromboembolismul venos înseamnă că cheagul de sânge este într-o venă.
  • Tromboza venoasă profundă înseamnă că cheagul de sânge este într-o venă profundă. Acest lucru se întâmplă de obicei pe unul dintre picioare.
  • Tromboza sinusală înseamnă că cheagul de sânge se află în vena din spatele orbitei. Aceasta este o formă foarte rară – dar gravă – de tromboză.
  • Tromboza venei renale înseamnă că cheagul de sânge se află într-o venă care afectează rinichii.
  • Embolia este un termen relativ pentru atunci când un cheag de sânge s-a format într-o parte a corpului și a călătorit într-o altă locație. De exemplu, o embolie pulmonară apare atunci când un cheag de sânge a călătorit în plămâni.

Tromboza arterială: Tratament

Tratamentul trombozei arteriale poate include medicamente și intervenții chirurgicale.

Diferite proceduri pentru tratarea unui cheag de sânge pot include: îndepărtarea cheagului, lărgirea arterei, intervenție chirurgicală pentru a devia sângele în jurul unei artere blocate, procedura de stentare pentru restabilirea fluxului sanguin.

Medicamentele pentru subțierea sângelui (trombolitice) pot ajuta la dizolvarea rapidă a unui cheag, dar pot provoca, de asemenea, sângerări periculoase și nu sunt potrivite în toate cazurile.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să continuați să luați medicamente după ce un cheag se dizolvă pentru a preveni formarea de cheaguri în viitor.

Dacă aveți ateroscleroză, accident vascular cerebral sau atac de cord legate de tromboza arterială, va trebui probabil să continuați tratamentele pentru a trata acest lucru.

Medicul va recomanda, de asemenea, tratarea oricăror alte cauze subiacente, cum ar fi fibrilația atrială, pentru a preveni apariția viitoare a trombozei arteriale.

Recent Posts

HOROSCOP 16-22 septembrie: Zodiile lovite de NOROC

Săptămâna 16-22 septembrie 2024 va fi deosebit de favorabilă pentru nativi ai horoscopului. Patru zodii…

25 de minute ago

Un nutriționist celebru demontează „Mitul Cinei”. Reguli sparte

„Mitul cinei” a fost demontat de către medicul Adrian Copcea. Este vorba despre faptul că…

56 de minute ago

ANM, în alertă! Ciclonul care face ravagii în Europa ajunge în România

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că ciclonul irlandez care a face…

o oră ago

Alertă la graniţă! Toate mașinile care intră din Bulgaria vor fi dezinfectate obligatoriu

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat de urgență Centrul Național…

2 ore ago

TOP 5 alimente şi condimente care subțiază sângele precum medicamentele

Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii…

2 ore ago

Bolile inflamatorii intestinale, mai bine diagnosticate de AI decât medicii (STUDIU)

Medicina viitorului pare din ce în ce mai promiţătoare, iar inteligența artificială (AI) va putea…

3 ore ago

Citeste si: