Din cuprinsul articolului
Tromboza arterială este definită ca formarea unui cheag de sânge într-o arteră. Dacă fluxul sanguin este blocat către un organ vital, cum ar fi inima sau creierul, această afecțiune poate fi fatală.
Arterele sunt vasele de sânge responsabile pentru livrarea sângelui bogat în oxigen de la inimă către alte părți ale corpului.
În schimb, venele sunt vasele de sânge responsabile pentru întoarcerea sângelui către inimă. Cheaguri se pot forma în oricare dintre numeroasele artere și vene din organism.
Este posibil să nu prezentați simptome până când fluxul de sânge către o parte a corpului este blocat. Când se întâmplă acest lucru (un proces numit ischemie), puteți experimenta: atac de cord, accident vascular cerebral, ischemie critică a membrelor și ischemie intestinală.
Simptomele exacte pe care le experimentați vor varia în funcție de locul în care s-a format cheagul. În general, totuși, puteți experimenta:
Persoanele care suferă de tromboză arterială au adesea depozite de grăsime pe pereții arterelor, care la un moment dat ajung să blocheze vasele. Aceasta se numește ateroscleroză și face ca arterele să se îngusteze și să se întărească, crescând riscul apariției cheagurilor de sânge.
Este mai probabil să dezvoltați ateroscleroză și tromboză arterială dacă fumezi, bei cantități excesive de alcool, esti obez sau dacă duci o viață sedentară.
Un istoric familial de ateroscleroză și un istoric personal de diabet zaharat, hipertensiune arterială sau colesterol ridicat vă pot crește, de asemenea, șansele de a dezvolta tromboză arterială.
Tromboza poate fi diferențiată prin localizarea cheagului de sânge în organism:
Tratamentul trombozei arteriale poate include medicamente și intervenții chirurgicale.
Diferite proceduri pentru tratarea unui cheag de sânge pot include: îndepărtarea cheagului, lărgirea arterei, intervenție chirurgicală pentru a devia sângele în jurul unei artere blocate, procedura de stentare pentru restabilirea fluxului sanguin.
Medicamentele pentru subțierea sângelui (trombolitice) pot ajuta la dizolvarea rapidă a unui cheag, dar pot provoca, de asemenea, sângerări periculoase și nu sunt potrivite în toate cazurile.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să continuați să luați medicamente după ce un cheag se dizolvă pentru a preveni formarea de cheaguri în viitor.
Dacă aveți ateroscleroză, accident vascular cerebral sau atac de cord legate de tromboza arterială, va trebui probabil să continuați tratamentele pentru a trata acest lucru.
Medicul va recomanda, de asemenea, tratarea oricăror alte cauze subiacente, cum ar fi fibrilația atrială, pentru a preveni apariția viitoare a trombozei arteriale.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…