Sari la conținut

Ce este trombectomia, procedura care salvează viața pacienților cu AVC și care sunt spitalele din România unde se poate face

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Accident vascular cerebral

Trombectomia este o procedură minim invazivă utilizată pentru a îndepărta cheagurile de sânge din vasele de sânge, în special din arterele mari, cum ar fi arterele cerebrale sau arterele coronariene.

Această procedură este de obicei efectuată în cazurile de tromboză arterială, unde un cheag de sânge blochează fluxul sanguin într-o arteră, ceea ce poate duce la ischemie (lipsa de oxigen) în țesuturile alimentate de acea arteră.

Trombectomia este frecvent utilizată în următoarele situații:

  • Accident vascular cerebral (AVC) ischemic: Pentru a îndepărta cheagurile de sânge care blochează arterele cerebrale și pentru a restabili fluxul de sânge în creier. Această procedură este uneori numită „trombectomie cerebrală.”
  • Infarct miocardic (atac de cord): Pentru a îndepărta cheagurile care blochează arterele coronariene și pentru a restabili fluxul de sânge în mușchiul inimii.

Procedura de trombectomie poate fi efectuată folosind diferite tehnici și dispozitive medicale, cum ar fi catetere și stenturi speciale. Aceasta implică de obicei introducerea unui instrument prin intermediul unei artere sau vene mari, care este ghidat până la locul în care se află cheagul. Apoi, cheagul este îndepărtat sau fragmentat pentru a restabili fluxul de sânge. Trombectomia poate fi o procedură salvatoare de vieți în cazurile de AVC și infarct miocardic și poate preveni daunele grave la țesuturile vitale. Este important ca această procedură să fie efectuată de către medici specializați în intervenții cardiace sau neurologice.

Spitalele unde se realizează trombectomie în România

  • Spitalul Universitar de Urgență București
  • Spitalul de Urgență Elias
  • Spitalul Militar din București
  • Institutul de Boli Cerebrovasculare
  • Spitalul Județean Târgu Mureș
  • Spitalul Județean Timișoara
  • Spitalul Județean Suceava
  • Spitalul Județean Sibiu
  • Spitalul Județean Oradea

„Nu orice AVC poate fi tratat prin trombectomie mecanică, ci doar o parte dintre pacienți sunt eligibili – cam 20% – 25%. Trombul poate fi scos doar dacă avem dovada ocluziei unui vas mare de sânge. Putem să scoatem tromb din vasele principale, nu un tromb care ajunge într-un vas mic al creierului. Aceasta este menirea radiologului, a neurologului și a echipei de gardă care primesc pacientul,” a explicat dr. Cristina Tiu, șefa Clinicii de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență din București, potrivit hotnews. 

AVC, principala cauză de dizabilitate, în România

Prof. dr. Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală cu supraspecializare în neuroimagistică la Spitalul Universitar de Urgență din București, este unul dintre cei 32 de medici din România care efectuează trombectomie endovasculară.

„Practic, accidentul vascular cerebral reprezintă principala cauză de dizabilitate din România, iar numărul pacienților cu accident vascular nu mai ține de vârstă. Vorbim despre oameni tineri, de perioade lungi de recuperare. Lucrurile acestea ne-au determinat să avem o abordare multidisciplinară a accidentului vascular cerebral. Asocierea mai multor specialități în rezolvarea unui caz este esențială”, explică medicul Gheorghe Iana.

Așa s-a ajuns la înființarea centrelor de trombectomie în România. „Abia în anul 2019 s-a început să lucrăm la pregătirea personalului medical”, spune președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România.

În anul 2022, în țara noastră au fost realizate peste 300 de proceduri de trombectomie la nivel național, iar în 2023, trendul este crescător – sunt deja peste 400 de proceduri.

În momentul de față, rata de trombectomii este însă de 4-5 ori mai mică în România decât media europeană.

„Mai avem de lucru cam de 4-5 ori ca să ajungem acolo unde ne dorim. Dar ceea ce am reușit a fost să aducem oameni care s-au specializat în Franța și se întorc să lucreze în România”, adaugă profesorul Gheorghe Iana.

Medicul subliniază, de asemenea, că „avem de asemenea de lucrat și pe partea de prevenție, pentru că prevenția este esențială în AVC, dar la partea de educație a pacientului, pentru că după 6 ore trombectomia nu mai este valabilă”.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel